ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο Αρνήθηκαν την προαιρετική αποτέφρωση των νεκρών

Η δημοτική πλειοψηφία, για να μη στενοχωρήσει τους παπάδες, απέρριψε την πρόταση του Λεων. Αυδή και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Νεκροταφείων

Με υπεκφυγές και επιχειρήματα του τύπου "να μην εναντιωθούμε στην Εκκλησία", η δημοτική αρχή απέρριψε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιό της πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή, να πάρει θέση υπέρ της προαιρετικής αποτέφρωσης των νεκρών και να πιέσει την κεντρική εξουσία για θεσμοθέτησή της.

Στην εισήγησή του ο Λεων. Αυδής τόνισε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει τον τρόπο διάθεσης του λειψάνου του. Επισήμανε τον κορεσμό των νεκροταφείων και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σημείωσε ότι η αρνητική στάση της Εκκλησίας στηρίζεται απλά στην παράδοση και κάποιους κανόνες και όχι σε κάποιο δόγμα και ότι μπορεί να αλλάξει. Δήλωσε ότι η Εκκλησία μπορεί να ασκεί την εξουσία μόνο στα μέλη της και χαρακτήρισε άστοχη και αφελή την άποψη ότι η ελληνικότητα ταυτίζεται με την ταφή. Τόνισε ότι ο ποινικός κώδικας εξισώνει την αποτέφρωση με την ταφή και επισήμανε ότι η ανάληψη των διαδικασιών καύσης από τους δήμους θα μπορούσε να ανακουφίσει τους δημότες από τα δυσβάσταχτα έξοδα της ταφής.

Οι απόψεις αυτές, όμως, που έτυχαν αποδοχής και από τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, συνάντησαν την αντίδραση των συμβούλων της πλειοψηφίας. Με υπεκφυγές και "επιχειρήματα" ότι η κοινή γνώμη δεν είναι ακόμα ώριμη για αυτό το βήμα, ότι πρέπει να κινηθεί πρώτα η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, ότι αυτοί δεν είναι αρμόδιοι και ότι δεν πρέπει να τα βάλουμε με τους παπάδες οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση και παρέπεμψαν το θέμα για "εξέταση" στην Επιτροπή Νεκροταφείων.

  • Μετά τις αντιδράσεις της μειοψηφίας αποσύρθηκε απ' το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης το θέμα με τα παρκόμετρα παρότι εκκρεμούν στο ΣτΕ προσφυγές εταιριών τόσο κατά του δήμου όσο και κατά του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Κοπή πίτας

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σε εκδήλωση που πραγματοποιούν προς τιμήν των 53 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

  • ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ αύριο Παρασκευή 1 - 3 - 96 στις 5.30 μμ,στο Τοπικό ΚΑΠΗ.
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 10 πμ,,στην αίθουσα του Δημαρχείου Περιστερίου.
Ψυχαγωγία

Συνεστιάσεις πραγματοποιούν τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ:

  • ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, με αφορμή την 53η επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, αύριο Παρασκευή 1 - 3 - 96 στις 9 μμ,στο κέντρο ΝΕΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ (Θησέως 162). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό αντιστασιακό πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και οι αδελφοί Κατσάμπα. Προσκλήσεις στα γραφεία του Παρ/τος κάθε απόγευμα 6 - 8 (Φιλαρέτου 102, Καλλιθέα, τηλέφωνο 9561.314).
  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ αύριο Παρασκευή 1 - 3 - 96, στις 9 μμ, στην κοσμική ταβέρνα ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ (Δεκελείας 213, τηλ: 2794.029). Προσκλήσεις στο Παρ/μα Σαλαμίνος 3, Ν. Χαλ/να, τηλ: 2525.184 και 2530.706 (κ. Μαίρη, βραδινές ώρες).
  • ΖΩΓΡΑΦΟΥ αύριο Παρασκευή 1 - 3 - 96 στο κέντρο ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ (Μακρυγιάννη 49, Νέο Τέρμα Ζωγράφου).
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 8 μ.μ. στο κέντρο ΕΠΟΧΕΣ (πρώην Ηλιος) Εκτορος 15, Βριλήσσια, τηλ: 6711.404 - 6816.913. Η συνεστίαση γίνεται προς τιμήν των 53 χρόνων της ΕΠΟΝ. Καλείται η νεολαία να συμμετάσχει στη γιορτή.
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν την Κυριακή 3 - 3 - 96 τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • ΜΕΝΙΔΙΟΥ στις 11 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Οδυσσέως 18).
  • ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιοσίων) στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Αίαντος).
  • ΓΛΥΦΑΔΑΣ στις 10 πμ στα γραφεία του Παρ/τος (Σμύρνης 37, Τερψιθέα).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 9.30 πμ στην αίθουσα ΤΑΣΣΟΣ του Δήμου Κερατσινίου.
  • ΠΑΤΡΑΣ στις 10.30 πμ στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πάτρας (Αράτου 21, α όροφος).
Εκδρομή
  • Επιζώντες μαχητές του 2/34 Συντάγματος του ΕΛΑΣ πραγματοποιούν την Κυριακή 3 - 3 - 96 εκδρομή στο 51ο και 60ό χιλιόμετρο του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας,για να τιμήσουν τους πεσόντες μαχητές σ' αυτές τις τοποθεσίες, στις συγκρούσεις τους με τους κατακτητές. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8225.407 - 7655.538 - 5445.613.
Πολιτική εκδήλωση
  • Το Παράρτημα ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 11 πμ (Δανιόλου 31, Χαριλάου), θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση ενημέρωσης για τις πολιτικές εξελίξεις.
ΕΥΟΣΜΟΣ
2ο Ο δήμαρχος θέλει να κλείσει την επιχείρηση

Παρά τις θετικές προτάσεις του νομάρχη και του διοικητή του ΙΚΑ

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σύσκεψη των ενδιαφερομένων μερών για τη σωτηρία της Δημοτικής Επιχείρησης Ευόσμου, αφού παρά τη θετική στάση του Διοικητή του ΙΚΑ για ρύθμιση των χρεών της, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ για κλείσιμο της επιχείρησης. Η επίμονη άρνηση του δημάρχου Π. Αλεξανδρίδη και της παράταξής του έστω να εξετάσουν τη δυνατότητα βιωσιμότητας της επιχείρησης, δημιουργεί πλέον πέρα από αγανάκτηση και υποψίες. Αρκεί να αναφέρουμε πως ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσίασε ως ενδιαφέρουσα την πρόταση μετατροπής της από αμιγώς δημοτική σε μεικτή επιχείρηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος, ο Διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός, ο δήμαρχος Ευόσμου, ο διευθυντής της Επιχείρησης Α. Τοπαλίδης, εκπρόσωπος των εργαζομένων και εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Ολοι πλην του δημάρχου και του διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης, στήριξαν τη θέση των εργαζόμενων πως η επιχείρηση μπορεί να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα.

Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης οι 25 εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Νομαρχίας με αναρτημένα πανό, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο βίαιο κλείσιμο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νομάρχης και ιδιαίτερα ο Διοικητής του ΙΚΑ Σολωμός, έδειξαν πρόθεση να βοηθήσουν στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχείρηση προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να μη χάσουν τη δουλιά τους οι 25 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα ο Γρ. Σολωμός ανέφερε ότι μπορεί να γίνει ρύθμιση των χρεών με χρόνο εξόφλησης τα 3 χρόνια, ή να ρυθμιστούν μέσα από μια τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Εσωτερικών και θα αφορά τα χρέη των δήμων.

Παρ' όλα αυτά όμως, ο δήμαρχος και ο διευθυντής της επιχείρησης προσπαθούν απεγνωσμένα να κινήσουν τη διαδικασία πτώχευσης ώστε να βάλουν λουκέτο το ταχύτερο. Κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν μέχρι χτες γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ισολογισμό της επιχείρησης για το '95.

Βοήθεια από το Βύρωνα στην Ντερβέντα

"Είναι από το υστέρημα της κοινωνίας του Βύρωνα". Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος αποχαιρέτισε, μαζί με δημοτικούς συμβούλους και μαζικούς φορείς της πόλης, την αποστολή βοήθειας που στάλθηκε στην Ντερβέντα της Βοσνίας. Μαζί τους, την αποστολή αποχαιρέτισαν και είκοσι παιδιά από τη συγκεκριμένη πόλη, που φιλοξενούνται εδώ και τρεις μήνες περίπου από οικογένειες στο Βύρωνα.

Η αποστολή περιλάμβανε 6 τόνους γάλα, 500 κουβέρτες, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά που ζουν εκεί. "Είμαστε ευγνώμονες που μας εμπιστεύτηκαν το μέλλον της πατρίδας τους, τα παιδιά τους. Να είναι σίγουροι ότι τα έχουμε κλείσει στην αγκαλιά μας και στην ψυχή μας, όπως και αυτά που γεννήσαμε εμείς, κι όταν έρθει η ώρα να γυρίσουν στην πατρίδα τους, θα έχουμε χτίσει γερή φιλιά ανάμεσα στα παιδιά μας, αλλά και στις οικογένειές μας", ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους γονείς των παιδιών, που φιλοξενεί ο Δήμος Βύρωνα, ο Νίκος Ρογκάκος.

Η φιλοξενία των είκοσι παιδιών, ηλικίας 7 έως και 11 χρόνων, θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο.

Αυθαιρεσία με στόχο την πολυδιάσπαση

Ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος εξωθεί τις υπηρεσίες του δήμου σε παρανομία, καθώς τις πιέζει να εκτελέσουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε με σωματεία εργαζομένων του δήμου, ενώ το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει κάνει σαφές ότι η Σύμβαση αυτή είναι παράνομη.

Ο Δ. Αβραμόπουλος στις 4/12/95 υπέγραψε με τους εκπροσώπους του Σωματείου Ημερομίσθιων Εργατοτεχνικών Ζ. Πέρρο,της Ενωσης Μηχανοτεχνιτών και Φυλάκων Ευτ. Βελέντζα,του Σωματείου Οδηγών Αυτοκινήτων Γ. Σπηλιωτόπουλο και του Σωματείου Προσωπικού Κήπων -Δεντροστοιχιών του δήμου Χαρ. Παγώνη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 1995, σε μια προσπάθεια πολυδιάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Οπως καταγγέλλει όμως ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ) Ν. Αλεξάκης,οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν μπορούν να εφαρμόσουν τη Σύμβαση και απευθύνθηκαν για διευκρινίσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό με τη σειρά του απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο και απάντησε αρνητικά. Παρά όμως τη γνωμάτευση του υπουργείου, ο δήμαρχος έστειλε στις 22/2/1996 εντολή στη Διεύθυνση Προσωπικού του δήμου να εφαρμόσει τη Σύμβαση.

Οπως καταγγέλλει ο ΣΕΔΑ μετακινείται υπάλληλος με προσόντα και εμπειρία από το Τμήμα Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας στη Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων και κατηγορεί το δήμαρχο για έλλειψη ευαισθησίας απέναντι σε όσους αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα και θα μπορούσαν να βοηθηθούν από εξειδικευμένα άτομα, όπως η υπάλληλος που μετακινήθηκε.

Εκδήλωση στο Χαϊδάρι

Συζήτηση για να βρεθούν τρόποι και να προωθηθούν λύσεις για τα τοπικά και λαϊκά προβλήματα του Χαϊδαρίου, διοργανώνει η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" της πόλης. Η συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Χαϊδαρίου (οδός Ανθέων 18), στις 7μμ. Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πίτας της δημοτικής κίνησης.

Επιτυχία στην ανακύκλωση

Με επιτυχία προχωρά το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε πριν τρεις μήνες ο Σύνδεσμος ΟΤΑ του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στόχος του προγράμματος είναι ενημέρωση των μαθητών με γενικές γνώσεις για το περιβάλλον και την ανακύκλωση. Παράλληλα με την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος, τοποθετούνται σε κάθε σχολείο κάδοι συλλογής χαρτιού και αλουμινίου, ώστε οι μαθητές να μπορούν να κάνουν πράξη τα μηνύματα της ανακύκλωσης.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χτες απ' τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Χ. Μπαρμπουνάκης. Μέχρι σήμερα η επιστημονική ομάδα του Συνδέσμου έχει επισκεφτεί περισσότερα από 40 σχολεία σε 5 δήμους και μία κοινότητα και το πρόγραμμα παρακολούθησαν 3.330 μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ