Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Αυταρχισμός και αυθαιρεσίες στο Δήμο Αθήνας

Παρανομία, που οφείλεται σε αυταρχισμό και αυθαιρεσία και αποσκοπεί σε εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, αποτελεί η εντολή που έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος σε δημοτική υπηρεσία να εκτελέσει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε με σωματεία εργαζομένων του δήμου.

Αυτό δήλωσε χΤες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα"Λεων. Αυδής,αναφερόμενος στη ΣΣΕ, που υπέγραψε ο δήμαρχος στις 4/12/95 με τέσσερα σωματεία εργαζομένων του δήμου, σε μια προσπάθεια πολυδιάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σύμβαση που το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι δεν είναι σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις, γεγονός όμως που δεν εμπόδισε τη δημοτική αρχή να δώσει εντολή στη Διεύθυνση Προσωπικού του δήμου να την εφαρμόσει.

Ο Λεων. Αυδής τονίζει ότι η δημοτική αρχή, αντί να δίνει στις δημοτικές υπηρεσίες παράνομες εντολές να εφαρμόσουν μια συλλογική σύμβαση που δε δεσμεύει το δήμο, θα έπρεπε ναακολουθήσει τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων και με νόμιμο τρόπο να επεκτείνει την καταβολή των αναδρομικών διαφορών και στους εργαζόμενους που δεν υπάγονται στη ΣΣΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Εργαζόμενοι, που όπως επισημαίνει, για ουσιαστικούς λόγους ισότητας, πρέπει να λάβουν τις διαφορές.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η παράνομη εντολή υπονομεύει τη διαδικασία των ΣΣΕ, για να εξυπηρετήσει καθαρά κομματικές σκοπιμότητες. Επιπλέον σημειώνει ότι η εντολή αποτελεί σύμπτωμα του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα ζητήματα του προσωπικού και του εθισμού της στην παράβαση της νομιμότητας ως προς τα θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του δήμου.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα του προσωπικού. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν καταγγείλει το δήμαρχο για μετακινήσεις συνδικαλιστών και άξιων υπαλλήλων και για τη μεταφορά του τμήματος Ανταλλακτικών από τη διεύθυνση Μηχανολογικού στη διεύθυνση Καθαριότητας. Η μεταφορά αυτή κρίθηκε άκυρη από την επιτροπή του άρθρου 18 του νόμου 2218/94, στην οποία προσέφυγαν οι εργαζόμενοι. Η δημοτική αρχή όμως αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να επαναφέρει το τμήμα στη διεύθυνση Μηχανολογικού, γιατί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγγ. Μοσχονά, η απόφαση της Επιτροπής ήταν εκπρόθεσμη. Ο ισχυρισμός του όμως καταρρίφθηκε από τη Νομαρχία Αθήνας που βεβαίωσε ότι η απόφαση ήταν εμπρόθεσμη, κάτι που ο αντιδήμαρχος υποστήριξε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης ότι δε γνώριζε. Ο ίδιος εξάλλου απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του Λεων. Αυδή για το τι απέγινε η σύνταξη του οργανογράμματος του δήμου. Οργανόγραμμα, που ο Δ. Αβραμόπουλος είχε υποσχεθεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου και κανείς δε γνωρίζει τι έχει απογίνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ