Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε βρίσκεται ένα κομμάτι γης για τους Τσιγγάνους!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οχτώ περιοχές για τη δημιουργία κάμπινγκ και μόνιμου οικισμού. Ομως, το θέμα αφέθηκε για να μελετηθεί καλύτερα...

Δε βρίσκεται ένα κομμάτι γης, για να φιλοξενήσει τους σκηνίτες Τσιγγάνους του Δενδροπόταμου και του Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ) Θεσσαλονίκης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων πρότεινε τη χωροθέτηση δημοσίων εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν κάμπινγκ προσωρινής παραμονής και μόνιμος οικισμός. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή είχε να υποδείξει οχτώ περιοχές, από τις οποίες οι νομαρχιακοί σύμβουλοι θα έπρεπε να επιλέξουν τις δύο. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Γεωργίας απέρριψαν πολλές από τις προτεινόμενες εκτάσεις, γιατί τις θεώρησαν ακατάλληλες για οικιστική χρήση. Προβλήθηκαν μια σειρά λόγοι, όπως "υπάρχει γειτνίαση με στρατόπεδα ή με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών", "υποδεικνύονται εκτάσεις που φαίνεται να είναι ρέματα", ενώ άλλες θεωρούνται περιοχές εξοχικής κατοικίας και, άρα, ακατάλληλες. Για όσες εκτάσεις κρίνονται κατάλληλες για τη δημιουργία οικισμού, εκφράζουν επιφυλάξεις οι εκπρόσωποι της ΤΑ. Πιστεύουν πως και στους νέους οικισμούς οι Τσιγγάνοι θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους από την πολιτεία και θα δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των Τσιγγάνων και των άλλων κατοίκων.

Στη συνεδρίαση του ΝΣ, οι εκπρόσωποι της ΤΑ υποστήριξαν ακόμη πως κανένας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε συζήτησε μαζί τους κι ούτε ζήτησε τη γνώμη τους. Επίσης στη συνεδρίαση δεν προσκλήθηκε κανένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους Τσιγγάνους. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθηθεί και στη συζήτηση αυτή η πεπατημένη. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε άλλη διευρυμένη επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις συγκεκριμένες προεπιλεγείσες περιοχές, "για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ωριμότητα" και με πιθανή προοπτική να οδηγηθεί στις καλένδες.

Στο μεταξύ, οι σκηνίτες Τσιγγάνοι του Δενδροπόταμου και του Ευόσμου συνεχίζουν να ζουν σε απαράδεκτες από κάθε άποψη συνθήκες, χωρίς να έχουν τα στοιχειώδη για μια υγιεινή ζωή. Οπως καταγγέλθηκε στο ΝΣ, για τους 3.000 Τσιγγάνους του Εύοσμου, δεν υπάρχει έστω μία βρύση, ενώ θα ήταν πολυτέλεια έστω και στοιχειώδης υποδομή αποχέτευσης.

Να σημειωθεί ότι οι σκηνίτες του Ευόσμου έχουν καταλάβει ιδιωτικές εκτάσεις και για το λόγο αυτό σύρονται στα δικαστήρια από τους ιδιοκτήτες και δέχονται κάθε είδους πιέσεις για να εγκαταλείψουν τον Εύοσμο. Αρνούνται φυσικά να το κάνουν, γιατί δεν έχουν πού να πάνε.

"Κανείς δε θέλει δίπλα του Τσιγγάνο, τον θέλει όμως κάπου κοντά για να τον εκμεταλλεύεται, να τον χρησιμοποιεί σαν δουλοπάροικο. Δουλεύουν με 3.000 δραχμές την ημέρα και χωρίς ΙΚΑ", κατήγγειλε ο δήμαρχος Χαλάστρας κ. Χαντές.

"Βαθιά ταξικό χαρακτήρα έχει το πρόβλημα και η λύση του εξαρτάται από την πολιτική βούληση, που θα πρέπει να επιδειχτεί σε εθνικό επίπεδο. Δεν υπάρχει όμως θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Τα άλλα είναι απλή κουβέντα να γίνεται", τόνισε στην ομιλία του στο ΝΣ ο σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μιχάλης Σπυριδάκης."Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Το ζήτημα δε λύνεται μόνο με τη χωροθέτηση. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πολύ σωστά βάζει το συγκεκριμένο θέμα, δε φτάνουν όμως οι καλές προθέσεις, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε οριστική λύση. Χρειάζεται η αγωνιστική παρέμβαση των ίδιων των Τσιγγάνων και της ΤΑ, για να δοθεί μια μάχη συνολικά, προκειμένου να εξαλειφθεί ένα στίγμα για τον "πολιτισμό" μας, ο κοινωνικός αποκλεισμός των Τσιγγάνων", επισήμανε ο Μ. Σπυριδάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ