Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Καταστροφική η Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού

"Οχι" στην Περιφερειακή Λεωφόρο στον Υμηττό, που θα καταστρέψει έναν από τους εναπομείναντες φυσικούς πνεύμονες, θα αλώσει έναν πλούσιο σε φυτά και πτηνά χώρο προς χάριν επιχειρηματικών παρεμβάσεων, θα διχοτομήσει γειτονιές και πάρκα με την ανεξέλεγκτη δόμηση που θα προκύψει. "Οχι" στην Περιφερειακή Υμηττού και συγκεκριμένα "όχι" στην κατασκευή του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού - που καλύπτει τις περιοχές Στρ. Σακέττα Βύρωνα, Καρέα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης - είπαν οι Ηλιουπολίτες, που συγκεντρώθηκαν, την Τετάρτη το βράδυ, στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Ηλιούπολης, μετά από πρόσκληση της "Συντονιστικής Επιτροπής Τοπικών Φορέων και Πολιτών της Ηλιούπολης για το Περιβάλλον", σε συζήτηση για το θέμα.

Κοινή πεποίθηση των ομιλητών και των παρευρισκόμενων υπήρξε ότι η κατασκευή της είναι στενά συνδεδεμένη με το αεροδρόμιο των Σπάτων, την πρόσβαση στο οποίο και θα εξυπηρετεί. Ενώ έντονα αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία των τεχνικών περιβαλλοντικών μελετών που αναλαμβάνουν κατασκευαστικές εταιρίες, αφού - όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε - "οι μελέτες γίνονται, όχι για να εξετάσουν αν ένα συγκεκριμένο έργο πρέπει να γίνει, αλλά για να κατασκευάσουν ένα άλλοθι ώστε να γίνει".

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ηλιούπολη, τονίστηκε ότι η κατασκευή της λεωφόρου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης, αλλά αντίθετα θα τα πολλαπλασιάσει. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε ο Π. Τότσικας,αρχιτέκτων, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, "όχι μόνο θα συνεχίσει να λειτουργεί η "καρμανιόλα" της Ελ. Βενιζέλου και να δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας, ρύπανσης και ηχορύπανσης, αλλά ταυτόχρονα τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον και άλλοι οδικοί άξονες της Ηλιούπολης". Από την πλευρά του ο Γ. Σχίζας,επίσης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε ότι επίτηδες έχει αφεθεί προβληματική η λεωφόρος Αλίμου - Κατεχάκη, που διαπερνά την Ηλιούπολη, ώστε να δικαιολογήσουν την κατασκευή της επίμαχης Περιφερειακής.

Την κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού υπερασπίστηκε ο Σπύρος Ζαννιάς,αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, προβάλλοντας το συγκεκριμένο έργο ως "εκσυγχρονιστικό", αρκεί να εγγυάται, όπως είπε, την περιβαλλοντική προστασία του δάσους και των γύρω περιοχών.

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί, πρώτα απ' όλα, ένα αξιόπιστο δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο, αναφέρθηκε ο Θάνος Βλαστός,αρχιτέκτων - συγκοινωνιολόγος, λέκτορας στο ΕΜΠ. Παράλληλα τόνισε ότι ακόμα και με τη δημιουργία δεκάδων αυτοκινητόδρομων οι κυκλοφοριακοί φόρτοι θα εξακολουθήσουν να είναι τεράστιοι, αν δεν υπάρξουν ισχυρό δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο, δρόμοι για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς που γεμίζει με αυτοκίνητα τους δρόμους.

Στη συζήτηση πήραν μέρος, εκπρόσωποι συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών ενάντια στην Περιφερειακή Λεωφόρο στον Υμηττό των περιοχών Ηλιούπολης, Καρέα, Αγ. Νικολάου και Αγ. Παρασκευής. Από τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής της Αγίας Παρασκευής προτάθηκε η κοινή συστράτευση όλων των Επιτροπών, ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας τους ενάντια στην κατασκευή της εν λόγω Λεωφόρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ