Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τους εβραϊκούς οικισμούς

Ενταση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προχωρήσει στην παραχώρηση οικονομικών κινήτρων στους εποίκους της Δυτικής Οχθης, αλλά και σε όσους επιθυμούν να κατοικήσουν μόνιμα σε αυτήν. Τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σε διάφορους τόνους και αποχρώσεις τη δυσαρέσκειά τους. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει ότι τάσσεται υπέρ της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για τη Χεβρώνα.

Ανοιχτή κήρυξη πολέμου χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση παραχώρησης οικονομικών κινήτρων στους Εβραίους εποίκους η Παλαιστινιακή Αρχή. Μάλιστα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να "μην επιτρέψει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, με οποιοδήποτε μέσο διαθέτει", ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η ισραηλινή απόφαση, αγνοώντας όλες τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, πυροδοτεί ένα νέο κύκλο βίας, ο οποίος μπορεί να αποβεί ανεξέλεγκτος.

Την πλήρη κατάρρευση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" προέβλεψαν οι συριακές κυβερνητικές εφημερίδες. Στα εκτενή δημοσιεύματά του, ο συριακός κυβερνητικός Τύπος υποστηρίζει ότι η τελευταία αυτή προκλητική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, εκτός του ότι παραβιάζει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, δείχνει σαφώς ότι ο Νετανιάχου δεν επιθυμεί την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

Τη δυσαρέσκειά της για την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων τόσο στους Εβραίους εποίκους όσο και σε όσους επιθυμούν να μετακομίσουν μόνιμα στους εβραϊκούς οικισμούς, εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με κοινή τους ανακοίνωση από το Δουβλίνο, οι 15 ηγέτης των χωρών - μελών της ΕΕ καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών, αλλά και την ενίσχυση των υπαρχόντων οικισμών, τονίζοντας ότι η όποια προσπάθεια εποικισμού παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί να "τινάξει" στον αέρα την "ειρηνευτική διαδικασία".

Εντονο ύφος ενάντια στην ισραηλινή απόφαση χρησιμοποιείται και στην επιστολή που απέστειλαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό 8 Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους και 3 πρώην υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη Μέση Ανατολή. Οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, Λόρενς Ινγκλμπέργκερ, Σάιρους Βανς, και οι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, Φρανκ Καρλούτσι, Ρίτσαρντ Φέρμπανκς, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, Μπρεντ Σκόουκροφτ, Ρόμπερτ Στράους, προειδοποιούν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η επέκταση των οικισμών θα είναι καταστροφική για την ειρήνη στην περιοχή και τον καλούν να άρει άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Μακ Κέρι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απέφυγε να ασκήσει σκληρή κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, δήλωσε, όμως, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εκτιμά ότι η επέκταση των οικισμών και η ενίσχυση των εποίκων δε θα ωφελήσει την "ειρηνευτική διαδικασία" και δε θα επιδράσει θετικά στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αδιάλλακτος ο Νετανιάχου παρά τις αντιδράσεις

Δε φάνηκε να επηρεάζεται από τις διεθνείς και τις αραβικές αντιδράσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, αναφερόμενος στην ενίσχυση των εβραϊκών οικισμών και των εποίκων, υποστήριξε ότι πρόκειται για ηθική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησής του. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες σχετικά με το θέμα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατασκευή νέων οικισμών "σε περιοχές που αμφισβητούνται" μέχρις ότου ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι οι Νετανιάχου και Αραφάτ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, αργά το βράδυ της Κυριακής, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Αν και οι λεπτομέρειες της συνομιλίας δε γνωστοποιήθηκαν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να επαναληφθούν, χτες αργά το βράδυ, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, ενώ υποστήριξε ότι "έστειλε ένα μήνυμα ειρήνης στον Παλαιστίνιο ηγέτη".

Επιθέσεις και αντίποινα στο Νότιο Λίβανο

Με περισσότερες από 10 ρουκέτες απάντησε ο ισραηλινός στρατός, την Κυριακή, στις επιθέσεις με πυραύλους "Κατιούσα" που πραγματοποίησε η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ" την Παρασκευή το βράδυ. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τους λόφους πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα, όπου υπολογίζεται πως υπάρχουν κρησφύγετα της "Χεζμπολάχ". Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα, όμως, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, πολλοί χωρικοί που κατοικούν στα όρια της ζώνης του Νοτίου Λιβάνου, που ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, από το Σάββατο, φοβούμενοι τα ισραηλινά αντίποινα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθεί νέο μεγάλο εποικισμό(2017-04-01 00:00:00.0)
Προκλητικά υπέρ του εποικισμού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός(1997-05-21 00:00:00.0)
Εκρυθμη κατάσταση και αλλεπάλληλα διπλωματικά αδιέξοδα(1997-04-10 00:00:00.0)
Αραβική δυσαρέσκεια για τον οικισμό στην Ιερουσαλήμ(1997-02-28 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τους εβραϊκούς οικισμούς(1996-12-17 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις περί πολέμου(1996-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ