Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΡΟ
Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τις ιδιομορφίες της πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία και τα καθήκοντα των κομματικών οργανώσεων εξέτασε η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκέμβρη 1996. Ενέκρινε γράμμα της ΚΕ προς τα μέλη του κόμματος και εξέλεξε τον Βλαντίμιρ Τίχονοφ, γραμματέα της ΚΕ, υπεύθυνο για το συντονισμό της δράσης του κόμματος στο εργατικό κίνημα. Αποφάσισε να συγκληθεί τον Απρίλη 1997 στη Μόσχα το 4ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ, το οποίο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα και Καταστατικό του κόμματος. Στην Ολομέλεια πήραν μέρος και εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αρμενίας, Λευκορωσίας και Ουκρανίας. Η Ολομέλεια διατύπωσε τους 11 όρους, οι οποίοι αν γίνουν δεκτοί από την κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα θα μπορούσε να υποστηρίξει τους βασικούς δείκτες του υπό συζήτηση σχεδίου προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας, ανέφερε ότι η ΚΕ του κόμματος επαναβεβαίωσε την εκτίμησή της για την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ζήτησε να αλλάξει αμέσως. Στη συνέχεια παρουσίασε τα αιτήματα του ΚΚΡΟ, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής: Απόσβεση του χρέους για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, υπερνίκηση της κρίσης στις πληρωμές, μέτρα για τη χρηματοδότηση της επιστήμης, στήριξη των εμπορευματοπαραγωγών, εισαγωγή του κρατικού μονοπωλίου στο εμπόριο οινοπνευματωδών και τσιγάρων, επαναλειτουργία της τηλεόρασης και της εφημερίδας του Κοινοβουλίου κ. ά. Ζήτησε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει το αίτημα της Κρατικής Δούμας να απομακρυνθεί ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ανατόλι Τσουμπάις. Αν η κυβέρνηση δε λάβει υπόψη της αυτά τα αιτήματα η ΚΟ του ΚΚΡΟ στη Δούμα "επιφυλάσσεται να καταψηφίσει στις επόμενες αναγνώσεις το σχέδιο προϋπολογισμού και να θέσει το θέμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, καθώς και να οργανώσει εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας σε όλο το έδαφος της χώρας", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.

Πριν από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου προϋπολογισμού, οι ΚΟ της αντιπολίτευσης στην Κρατική Δούμα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τα 2/3 των αιτημάτων του ΚΚΡΟ και η ΚΟ του κόμματος ψήφισε το σχέδιο προϋπολογισμού στην πρώτη ανάγνωση. "Αν, όμως, στις επόμενες αναγνώσεις δε θα ληφθούν υπόψη οι υπόλοιπες παρατηρήσεις, τότε θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό", δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ. Κατά του σχεδίου τάχθηκε μόνο η ΚΟ του "Γιάμπλοκο" του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, η οποία ζήτησε επιπλέον από την κυβέρνηση να μην πειράξει τον Τσουμπάις.

Από την άλλη μεριά, σε συνέντευξη Τύπου μετά την Ολομέλεια, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι η εκστρατεία στον Τύπο "για συνεννόηση των κομμουνιστών με την κυβέρνηση", καθώς και για "διάσπαση στο κόμμα" αποτελούν μέρος του σχεδίου κατασυκοφάντησης του ΚΚΡΟ, σημειώνοντας ότι τα μέλη της ΚΕ εκφράζουν ορισμένες απόψεις για την κατάσταση στη χώρα και τις προοπτικές της, πράγμα εντελώς φυσιολογικό. Το κόμμα δε θα ανεχτεί περισσότερο τα συκοφαντικά δημοσιεύματα και συγκρότησε ειδική ομάδα, η οποία θα προσφύγει στα δικαστήρια. Απαντώντας στην ερώτηση του "Ρ" για το χαρακτήρα της συνεργασίας με τα κομμουνιστικά κόμματα των πρώην Δυμοκρατιών της ΕΣΣΔ, ο Ζιουγκάνοφ είπε ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται κάθε μήνα συναντήσεις, να συντονίζονται οι ενέργειές τους και να αντιμετωπιστούν εκείνοι που παίζουν το ρόλο του προβοκάτορα, με σκοπό να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις με τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ