Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αμερικανική επίθεση "βλέπει" ο Χαμενε'ϊ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Η σειρά των δημοσιευμάτων αμερικανικών εφημερίδων περί της βομβιστικής επίθεσης στη Σαουδική Αραβία, στα οποία "εκτιμάται" ότι πίσω της κρύβεται το Ιράν, αποσκοπεί να προσδώσει έναν αέρα "νομιμότητας" σε μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, λέει ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ".

Αν και ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης του Ιούνη (κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 Αμερικανοί στρατιώτες), εφημερίδες με γνωστούς "δεσμούς" με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ("Ουάσιγκτον Ποστ", "Λος Αντζελες Τάιμς"), αναφέρουν ότι: (α) οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν παραδώσει στις ΗΠΑ λεπτομερή έκθεση, η οποία τεκμηριώνει ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από την επίθεση και (β) ότι η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται σενάρια πιθανής επιχείρησης κατά του Ιράν, στα οποία συγκαταλέγεται και κάποιο "χειρουργικής ακρίβειας" χτύπημα, σε αντίποινα.

Ο Χαμενεϊ εκτιμά ότι "υπάρχουν ενδείξεις" από τις οποίες τεκμαίρεται ότι η αμερικανική πλευρά "έχει αποφασίσει να χτυπήσει". Πολύ περισσότερο, ο υπουργός του των Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες για εμπλοκή της Τεχεράνης στην επίθεση είναι "αβάσιμες". Η ιρανική ηγεσία, στο σύνολό της, προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή, στην οποία βρίσκονται τα μισά αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη.

Πάντως, οι αμερικανικές προθέσεις δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ενώ κατά διπλωμάτες είναι αμφίβολο αν τελικά θα μπορέσει να στοιχειοθετηθεί η εμπλοκή της Τεχεράνης στην υπόθεση, κατά τρόπο ώστε να τηρηθούν τα προσχήματα μιας τέτοιας επιχείρησης...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ