Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσπευση των εκλογών προτιμούν οι Βρετανοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η Βρετανία βρίσκεται πλέον σε προεκλογικό συναγερμό: Σύμφωνα μεδημοσκόπηση, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσίευσαν οι "Κυριακάτικοι Τάιμς" του Λονδίνου, το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος επιθυμεί οι εκλογές του ερχόμενου Μάη να επισπευθούν και να πραγματοποιηθούν αμέσως. Από το δείγμα της δημοσκόπησης, μόλις μια μειοψηφία του 36% επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά.

Το ποσοστό "αποδοχής" του συντηρητικού πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ αυξήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά για τον ίδιο επίπεδα, δηλ. στο 30%. Αυτό το ποσοστό θεωρεί την εικόνα του από "αρκετά καλή" έως "πολύ καλή".

Η διαφορά μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών εμφανίζεται σταθερή, παρά τις περιπέτειες της κυβέρνησης Μέιτζορ, η οποία κατέστη κυβέρνηση μειοψηφίας μετά από την ήττα της στις συμπληρωματικές εκλογές της περασμένης βδομάδας. Οι "Τόρις", όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση, υπολείπονται 19 μονάδων των αντιπάλων τους.

Πάντως, η συντηρητική παράταξη δε δείχνει να πείθει τους ψηφοφόρους, ούτε καν για την ικανότητά της να εκπληρώσει εκείνο που - υποτίθεται -ξέρει καλύτερα από τον καθένα: το ρόλο του διαχειριστή. Ενα 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της Βρετανίας θα δει επιδείνωση τον ερχόμενο χρόνο, ενώ μόλις το 7% πιστεύει το αντίθετο. Το 50% είναι πεπεισμένο ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Οσον αφορά δε το σχέδιο για την οικονομία της παράταξης του Μέιτζορ, το οποίο προβλήθηκε με μαρκετινίστικο τρόπο, από "προεκλογικό όπλο" δεν είναι απίθανο να μεταβληθεί σε μπούμερανγκ...

Για το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα, το πολυσυζητημένο "ΕΥΡΩ", το 31% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων συντάσσεται με την κυβερνητική θέση να μην εκφραστεί επίσημη άποψη στα ευρωπαϊκά φόρα προ των εκλογών, το 35% πιστεύει ότι η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί εκ των προτέρων ότι δε θα συμμετάσχει σε αυτό, ενώ μόλις το 19% υποστηρίζει την ένταξη στο ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ