Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Γέφυρα προς ΗΠΑ;

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως νέος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε, την Κυριακή, ο Κόφι Ανάν, ο 58χρονος διπλωμάτης από την Γκάνα, που εξασφάλισε την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ανάν, του οποίου η εκλογή αναμένεται να εγκριθεί χωρίς κανένα απρόοπτο και από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη Τρίτη, έθεσε ως πρωταρχικό του στόχο την αναζωογόνηση του ταμείου του Οργανισμού και κυρίως την κάλυψη των χρεών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο νέος ΓΓ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με το ζήτημα και δήλωσε ότι έχει λάβει τη δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον ότι το αμερικανικό χρέος, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον ΟΗΕ, θα αποσβεστεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Παρά τις γενικές θετικές αντιδράσεις που προκάλεσε η εκλογή του Ανάν, δεν έλειψαν και οι παρασκηνιακές "κακίες", οι οποίες φαίνεται ότι προέρχονται από τη Γαλλία, που, την τελευταία στιγμή, απέσυρε το "βέτο" της. Σύμφωνα, πάντα, με αυτές τις ανεπίσημες πηγές, το Παρίσι διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ορθή κρίση του ΓΓ, ο οποίος γαλουχήθηκε επί 3 δεκαετίες μέσα στη γραφειοκρατία του ΟΗΕ και είναι και ο υπεύθυνος της μεταφοράς της ευθύνης των "ειρηνευτικών επιχειρήσεων" στη Βοσνία από τα χέρια του ΟΗΕ στα χέρια του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες, πάντα, πηγές υποστηρίζουν όμως ότι αν υπάρχει κάτι θετικό αυτό είναι το ότι η "καλή συμπεριφορά" του Κόφι Ανάν προς την Ουάσιγκτον θα κάμψει την αρνητικότητα του Κογκρέσου και θα βοηθήσει στην εξόφληση του τεράστιου αμερικανικού χρέους, που περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων που έχει ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ