Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προωθεί νέο μεγάλο εποικισμό

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ειρήνη Τώρα!» η νέα, προκλητική απόφαση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επιτρέψει την ανέγερση νέου εβραϊκού εποικισμού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για την ανέγερση του νέου οικισμού Εβραίων εποίκων αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να παγώσει τα σχέδια πολλαπλασιασμού νέων εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να επιτραπεί αργότερα η επανάληψη της διπλωματικής ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης.

Ο νέος εποικισμός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Σίλο, που βρίσκεται κοντά στον εποικισμό Αμόνα (βόρεια της Ραμάλας) που γκρεμίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη μετά από απόφαση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόκειται για την πρώτη ανέγερση εβραϊκού οικισμού στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές από το 1991, δηλαδή πριν από τη συμφωνία του Οσλο, εκτός της αναγνώρισης από το Ισραήλ το 2012 τριών οικισμών που υπήρχαν ήδη, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ειρήνη Τώρα». «Ο Νετανιάχου είναι όμηρος των εποίκων και θέτει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ. Υποκύπτοντας στις πιέσεις των εποίκων, ο Νετανιάχου οδηγεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους κατευθείαν προς μια πραγματικότητα ενός μόνο κράτους, συνώνυμου του απαρτχάιντ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή οργάνωση.

Παράλληλα, η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατηγόρησε τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του πως «επιμένουν στις πολιτικές του εποικισμού, του απαρτχάιντ και της εθνοκάθαρσης, επιδεικνύοντας κατάφωρη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ