Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ελιγμός από τις ΗΠΑ: «Δεν είναι προτεραιότητα ο Ασαντ»

Από τα παζάρια στη Γενεύη

© KEYSTONE / SALVATORE DI NOLF

Από τα παζάρια στη Γενεύη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον τακτικό ελιγμό της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναβαθμίσει, αυτή την περίοδο, ως προτεραιότητα της πολιτικής του σε Συρία και Ιράκ την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» και όχι την ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, όπως είχε επιλέξει να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα Νίκι Χάλεϊ. Πριν την Χάλεϊ, προηγήθηκε η ξεκάθαρη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Αγκυρα, πως ο συριακός λαός θα πρέπει να καθορίσει στο μέλλον τη θέση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, προκαλώντας αντιδράσεις από τη λεγόμενη αντιπολίτευση που στηρίζεται στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ένα τμήμα της οποίας βρίσκεται στις λεγόμενες έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Πάντως, η Ν. Χάλεϊ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», είπε χαρακτηριστικά σχετικά με τον Ασαντ: «Διαλέγεις τις μάχες σου και όταν κοιτάμε σε αυτή την υπόθεση, βλέπουμε πως πρόκειται για αλλαγή προτεραιοτήτων και η προτεραιότητά μας πλέον δεν είναι να εστιάζουμε στο πώς θα ξεφορτωθούμε τον Ασαντ. Θα εστιάσουμε στο πώς θα ασκήσουμε πίεση εκεί, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να κάνουμε μία αλλαγή στη Συρία» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε, απαραιτήτως, να εστιάσουμε στον Ασαντ, όπως είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Σίβεν Ο' Μπράιεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, εκτίμησε ότι πλέον είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες οι Σύροι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί και παραδέχθηκε ότι αρκετές ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν με οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την τύχη πολλών χιλιάδων αμάχων. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά περιορισμένη» την πρόσβαση οργανώσεων αρωγής σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κυρίως κοντά στην πόλη Ράκα. «Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση και σε βόρεια περίχωρα της Χάμα, όπου οι βομβαρδισμοί της περασμένης βδομάδας εκτόπισαν από τις εστίες τους πάνω από 40.000 αμάχους.

Βίντεο θα δώσει το Πεντάγωνο για τη Μοσούλη...

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι «σύντομα» θα δημοσιοποιηθεί βίντεο που δείχνει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) να ωθούν πολίτες μέσα σε κτίριο της Μοσούλης στο Ιράκ και μετά να το πυρπολούν. Εμμεσος στόχος να περιοριστεί το διεθνές ενδιαφέρον και οι διεθνείς επικρίσεις και κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη συνοικία Αλ Ζαντίντα της Μοσούλης στις 17 Μάρτη, που επέφεραν το θάνατο σε πάνω από 200 αμάχους.

Αργότερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για δύο «πιθανά περιστατικά» που συνδέονται με αεροπορικές επιδρομές του βελγικού στρατού στο πλαίσιο της μάχης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι. Τα περιστατικά αυτά συνδέονται με τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν και βελγικά αεροπλάνα «F-16» στις 17 Μάρτη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ