Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Προέδρων Γαλλίας - Γερμανίας

Δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας για το «μέλλον της Ευρώπης» και τη θωράκιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι ανταγωνιστών τους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη σημασία που έχει Γαλλία και Γερμανία «να προχωρήσουν χέρι με χέρι» για την οικοδόμηση «της Ευρώπης του μέλλοντος» (προφανώς και μετά το Brexit) συζήτησαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που βρέθηκε προχτές στο Παρίσι, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Mέσα σε περίοδο όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη, οι δύο ηγέτες ανέδειξαν την ανησυχία που υπάρχει σε εκείνα τα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που εκτιμούν θετική τη συνεισφορά της ΕΕ στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους. «Οι δύο χώρες μας είναι απαραίτητες, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να προχωρήσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ολάντ, εκτιμώντας πως «είτε το θέλουμε είτε όχι, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν να αναλάβουν μια ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη από ό,τι προηγουμένως». Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολάντ αναφέρθηκε και σε «πιέσεις» και «τάσεις», εντός και εκτός χώρας, που αναπτύσσονται «ενάντια στην Ευρώπη», εννοώντας προφανώς ένταση διεργασιών και ανταγωνισμών ενάντια στην ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, όπως σηματοδοτεί τόσο η άνοδος ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων (βλέπε «Εθνικό Μέτωπο» στη Γαλλία), αλλά και η συστηματική παρέμβαση κέντρων όπως οι ΗΠΑ.

Από τη μεριά του, ο Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «εμείς είμαστε που πρέπει ενωμένοι να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ναι, η ΕΕ μπορεί να αλλάξει. Αλλά παραμένει απαραίτητη - καθώς εγγυάται την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία των λαών μας, και βέβαια, αν οι χώρες μας θέλουν να διατηρήσουν την παγκόσμια επιρροή και θέση τους στο τραπέζι, η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη». Βεβαίως, αυτό δεν αναιρεί τις αντιθέσεις που απορρέουν από την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη στο εσωτερικό λυκοσυμμαχιών, περιλαμβανομένων και αυτών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Γαλλογερμανική συνάντηση «δεξαμενών σκέψης»

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ο Ολάντ ήταν προγραμματισμένο να παρέμβει στην τρίτη συνάντηση της πρωτοβουλίας «Think Tank Tandem». Πρόκειται για μια «πρωτοβουλία» στην οποία συμμετέχουν γαλλικές και γερμανικές «δεξαμενές σκέψεις» (ινστιτούτα και άλλα αστικά επιτελεία) όπου διατυπώνονται προτάσεις και ανησυχίες για την υπεράσπιση των μονοπωλίων και φέτος ασχολείται με την οικονομική και νομισματική πολιτική της ΕΕ στο φόντο των προβλημάτων συνοχής της ΕΕ και της εκλογής Τραμπ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας, στη συνάντηση επρόκειτο να πάρουν μέρος 30 «οργανώσεις της δεξιάς και της αριστεράς», ερευνητικά κέντρα, 65 «προσωπικότητες» ανάμεσα στις οποίες 50 ειδικοί και 12 εκπρόσωποι των γαλλικών και γερμανικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ