Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνει την επίθεση η αντιδραστική αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, έσπευσε να συναντηθεί με τον γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον

Copyright 2017 The Associated

Ο ηγέτης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, έσπευσε να συναντηθεί με τον γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου της χώρας (όπου η αντιδραστική αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία από τις εκλογές του Δεκέμβρη του 2015) γιατί αυτό αρνείται να τηρήσει το κράτος δικαίου. Το Κοινοβούλιο έχει κηρυχθεί από τις 6/1/16 παράνομο γιατί έχει νομιμοποιήσει 3 βουλευτές της αντιπολίτευσης από την περιοχή Αμαζόνας που ελέγχονται για εκλογικές παρατυπίες, νοθεία κ.λπ. Αρνείται να τους απομακρύνει, ενώ συνεχώς παρεμποδίζει το κυβερνητικό έργο του Νικολάς Μαδούρο, όπως πρόσφατα αρνήθηκε να εγκρίνει την απόφαση ίδρυσης μεικτών επιχειρήσεων, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος για τους υδρογονάνθρακες.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση αξιοποιεί αυτή την κατάσταση και κάνει λόγο για «πραξικόπημα του Μαδούρο», με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες, να έχει καλέσει για σήμερα κινητοποίηση στους δρόμους αλλά και παρέμβαση του στρατού. Την αντιπολίτευση συνδράμουν ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, που μίλησε για «κατάλυση της δημοκρατίας» και προωθεί διεθνή παρέμβαση και αντιδραστικές κυβερνήσεις της περιοχής, όπως του Περού (που μάλιστα ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Βενεζουέλα), της Κολομβίας, της Χιλής.

Οι κινήσεις αυτές κλιμακώνουν τις πιέσεις στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο, που αντιμετωπίζει και οργανωμένο σαμποτάζ (με τεχνητές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) και την προσπάθεια αποσταθεροποίησης από δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, όμως, η όλη κατάσταση «πατάει» στο συμβιβασμό των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο - παρά τα λόγια περί σοσιαλισμού - με τμήμα της αστικής τάξης και επίσης στην όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε και με τη ραγδαία πτώση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Αποδεικνύεται ότι ο λαός θα «πληρώνει το μάρμαρο» όσο στην οικονομία κάνει κουμάντο το κεφάλαιο, όσο δεν ανατρέπει την καπιταλιστική εξουσία, όσο δεν οργανώνει ο ίδιος την παραγωγή για τις δικές του ανάγκες με τη δική του εργατική - λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ