Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προεδρικές εκλογές

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή περίπου 6.700.000 Σέρβοι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας ανάμεσα σε 11 υποψήφιους, εκ των οποίων προβάλλει ως «φαβορί» ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα», με ποσοστά δημοτικότητας στο 53%, και έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ο 25χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος - φοιτητής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Λούκα Μαξίμοβιτς, με 11%. Μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο αρχηγός του εθνικιστικού «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» Βόισλαβ Σέσελι, που είχε δικαστεί και αθωωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».

Ο απερχόμενος εθνικιστής Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, που πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, επέλεξε να μη διεκδικήσει δεύτερη φορά πενταετή προεδρική θητεία. Ο απερχόμενος φιλοδυτικός πρωθυπουργός, Αλ. Βούτσιτς, από την άλλη, που έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του από τον πρώτο εκλογικό γύρο, ώστε να αποτρέψει τυχόν συσπείρωση των κατακερματισμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε πιθανό δεύτερο εκλογικό γύρο που, εάν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απρίλη.

Από την εκλογική νομοθεσία ευνοούνται οι υποψήφιοι της αστικής τάξης, καθώς μπαίνουν όροι για συμμετοχή που απαιτούν τη συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων υπογραφών αλλά και σημαντικών ποσών ως εγγύηση στην αρμόδια εκλογική επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ