Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Αντιπαράθεση για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε χτες την ΕΕ να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε βάρος των ΗΠΑ, εφόσον η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, υλοποιήσει τις απειλές και επιβάλει σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, από την Κίνα και από χώρες - μέλη της ΕΕ, επειδή θεωρεί πως ο εισαγόμενος φθηνός χάλυβας έχει πλήξει τα αμερικανικά ανταγωνιστικά μονοπώλια και έχει μειώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Προβλέποντας πως η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να δώσει στις αμερικανικές εταιρείες ένα «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών, παρόλο που αυτό παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για το εμπόριο, ο Γκάμπριελ τόνισε: «Εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εξετάσει εάν θα καταθέσει προσφυγή στον ΠΟΕ. Τάσσομαι έντονα υπέρ αυτού».

Την Πέμπτη το βράδυ, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε πόρισμα που αναφέρει πως οι παραγωγοί χάλυβα από την Ευρώπη και την Ασία εφάρμοσαν πρακτικές ντάμπινγκ σε συγκεκριμένα προϊόντα χάλυβα στην αμερικανική αγορά, γεγονός που του επιτρέπει να επιβάλλει δασμούς, οι οποίοι κυμαίνονται από 3,62% έως 148%. Ανάμεσα στις εταιρείες που επηρεάζονται είναι επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι λυπάται για την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν μέτρα κατά του ντάμπινγκ, προσθέτοντας ότι οι δασμοί είναι «τεχνητά αυξημένοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ