Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραβική δυσαρέσκεια για τον οικισμό στην Ιερουσαλήμ

Προειδοποιούν οι αραβικές χώρες και συνεδριάζει εκτάκτως ο αραβικός σύνδεσμος, για να εξετάσει την κατάσταση

Θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο έχει προκαλέσει η ισραηλινή κυβερνητική απόφαση, να αρχίσει η ανοικοδόμηση ενός εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Το θέμα αυτό κυριάρχησε και στην έναρξη των συνομιλιών του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, με εκπροσώπους των τριών μεγάλων αντιπολιτευτικών παρατάξεων, που αποδέχτηκαν να στηρίξουν την Παλαιστινιακή Αρχή στον τρίτο γύρο των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών.

Μείζονα παραβίαση των υπαρχουσών συμφωνιών, αλλά και του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε την απόφαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου για ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Τη θέση του Γιάσερ Αραφάτ φάνηκε να συμμερίζονται και οι οργανώσεις "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", αλλά και η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς", των οποίων αντιπροσωπείες συναντήθηκαν, χτες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ναμπλούς. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησής τους, η οποία πρόκειται να κρατήσει, τουλάχιστον, μια βδομάδα, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υπογράμμισαν ότι ενόψει του τρίτου διαπραγματευτικού γύρου με το Ισραήλ είναι προτιμότερο η παλαιστινιακή πλευρά να εμφανιστεί ενωμένη, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εβραϊκούς οικισμούς και την Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της "Χαμάς" απέφυγε να αποσαφηνίσει το κατά πόσο η συμμετοχή της στο διάλογο με την Παλαιστινιακή Αρχή συνεπάγεται και την παύση των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. Πάντως, το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, με αφορμή την έγκριση της ανοικοδόμησης του Χαρ Χόμα στην Ιερουσαλήμ, κυκλοφόρησε, χτες, ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση.

Εντονη αντίδραση του αραβικού κόσμου

Την οργή και τη δυσαρέσκειά τους δεν έκρυψαν και τα αραβικά κράτη. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντούλ Καρίμ Καμπαρίτι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του, διότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο την "ειρηνευτική διαδικασία" και παραβιάζει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Συρία και την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, ο Αραβικός Σύνδεσμος προγραμμάτισε έκτακτη σύνοδο των 22 μελών του, την Κυριακή στο Κάιρο, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην Ουάσιγκτον να παρέμβει ως εγγυήτρια της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και να πιέσει προς την ανάκληση της απόφασης.

"Ανταλλάγματα" σκέφτεται να δώσει η ισραηλινή κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται αμετάκλητη στην απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα και σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του Εχουντ Ολμέρτ, δημάρχου της Ιερουσαλήμ, τα έργα κατασκευής πρόκειται να αρχίσουν εντός των επομένων δύο βδομάδων. Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο να "αντιπροτείνει" στην Παλαιστινιακή Αρχή την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 10% της Δυτικής Οχθης (και όχι το 2% όπως αρχικά λεγόταν) με αντάλλαγμα να μην υπάρξει καμία αντίδραση σχετικά με την ανοικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινές αποφάσεις, παλαιστινιακή οργή(1998-06-23 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή ο ισραηλινός στρατός στη Χεβρώνα(1997-07-11 00:00:00.0)
"Πολεμική ατμόσφαιρα" στην Ιερουσαλήμ(1997-03-18 00:00:00.0)
Σε "τεντωμένο σχοινί"(1997-03-14 00:00:00.0)
Παράταση... για χάρη μιας μέσης λύσης(1997-03-05 00:00:00.0)
Επίσημο ΝΑΙ στην ανοικοδόμηση εβραϊκού οικισμού(1997-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ