Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε επιφυλακή ο ισραηλινός στρατός στη Χεβρώνα

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη κυκλοφορούν, από την Τετάρτη το βράδυ, τα ισραηλινά στρατεύματα στη Χεβρώνα μετά τους πυροβολισμούς εναντίον του εβραϊκού οικισμού Μπέιτ Χαντασάν. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ενώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα παλαιστινιακά μαγαζιά στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης που βρίσκεται στα σύνορα με το τμήμα της Χεβρώνας που παραμένει υπό ισραηλινή κυριαρχία.

Την επ' αόριστον παραμονή των οδοφραγμάτων του ισραηλινού στρατού που βρίσκονται στην περίμετρο της Χεβρώνας και την ενίσχυση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων που φρουρούν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο κοινότητες διέταξε, χτες, ο στρατηγός Ουζί Νταγιάν, επικεφαλής των ισραηλινών στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη. Τα εμπορικά καταστήματα της παλαιστινιακής κοινότητας παρέμειναν κλειστά μετά από τη σχετική ισραηλινή απαγόρευση και ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την παλαιστινιακή αστυνομία να εντοπίσει και να συλλάβει άμεσα τους υπαίτιους των πυροβολισμών εναντίον του εβραϊκού οικισμού, οι οποίοι προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές.

Δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο του εβραϊκού τομέα και στις εισόδους της πόλης και είχαν πάρει θέσεις μάχης. Ακολούθησαν συγκρούσεις μικρής εμβέλειας ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος αντιμετώπισε μόνο με λαστιχένιες σφαίρες τις πέτρες και τις βόμβες μολότοφ.

Ανάλογα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν λίγο έξω από τη Βηθλεέμ χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, ενώ 2 Ισραηλινοί μεθοριακοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου που διέσχιζαν με τζιπ από τη Ναμπλούς προς την Ιερουσαλήμ.

Καταγγελίες και συνελεύσεις

Εκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Τη σύγκληση κάλεσαν με αίτημά τους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φρεντ Εκχάρντ, οι αραβικές χώρες για να θέσουν, άλλη μια φορά, επί τάπητος το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ για την επιμονή του να συνεχίσει την οικοδόμηση οικισμών σε αραβική γη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του οικισμού Χαρ Χόμα στην Ανατολική Αραβική Ιερουσαλήμ. Η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών επαναφέρει στο προσκήνιο τη, συντριπτικής πλειοψηφίας, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να αρθεί άμεσα κάθε διαδικασία οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών, απόφαση που μπλοκαρίστηκε, τον Απρίλη, δύο φορές από το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση "Διεθνής Αμνηστία" κοινοποιούσε νέα καταγγελία σε βάρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας και του στρατού, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός και η φιλοϊσραηλινή λιβανική πολιτοφυλακή κρατούν φυλακισμένους περισσότερους από 150 Παλαιστινίους εδώ και 12 χρόνια, χωρίς να έχουν προσαχθεί σε δίκη. Παράλληλα, η "Διεθνής Αμνηστία", όπως και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να χορηγηθεί χρηματική βοήθεια στους Παλαιστινίους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λίβανο, αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής, καθώς ο παρατεταμένος ισραηλινός αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών και η όξυνση των ισραηλινο- παλαιστινιακών σχέσεων έχει ελαχιστοποιήσει τις επιχορηγήσεις που τους αποστέλλει η Παλαιστινιακή Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ