Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
ΝΑΤΟικό ανθρωποκυνηγητό σύμφωνα με το Ντέιτον...

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Επιχείρηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ για τη σύλληψη "εγκληματιών πολέμου" στην πόλη Πρίγιεντορ είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Σερβοβόσνιος αρχηγός της Αστυνομίας, Σίμο Ντρελιάτσα.

Ο Ντρελιάτσα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τους Βρετανούς στρατιώτες που προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ενώ υπάρχει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει σκοτωθεί ακόμα ένα άτομο που τον συνόδευε, πληροφορίες που επιβεβαίωσε και το βρετανικό Φόρεϊν Οφις. Επίσης, οι άντρες της ΝΑΤΟικής δύναμης συνέλαβαν και τον διευθυντή του νοσοκομείου της πόλης, Μίλαν Κοβάτσεβιτς, ενώ ενδέχεται η επιχείρηση να συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα και να ανακοινωθούν και άλλες συλλήψεις που μπορεί να πραγματοποιήθηκαν. Οι δύο Σερβοβόσνιοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΑΤΟικής δύναμης, Κρις Ράιλι, καταζητούνταν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για "εγκλήματα" που διέπραξαν το 1992 κατά της μουσουλμανικής και κροατικής κοινότητας.

Το σκηνικό παραμένει σχετικά θολό για το αν πράγματι υπήρχε το όνομα του Ντρελιάτσα στο μακρύ κατάλογο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αφού ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση ομολόγησε ότι το όνομα αυτό δεν περιλαμβανόταν στο δημοσιοποιημένο κατάλογο με τους "κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου". Αφησε ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να υπάρχει κρυφή λίστα για να μπορεί να διευκολυνθεί η σύλληψή τους, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τον πρώην δήμαρχο του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, που συνελήφθη τον περασμένο μήνα, ενώ το όνομά του δεν είχε δημοσιευτεί ποτέ.

Πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές, που διεξάγονται στη Σερβική Δημοκρατία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απώλειες. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, έσπευσε να συγχαρεί τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ για τον "επαγγελματισμό και την αφοσίωση" που έδειξαν κατά τις σημερινές επιχειρήσεις στη Βόρεια Βοσνία. "Δε θα ανεχθούμε καμιά συμπεριφορά που θα αντιβαίνει στις συμφωνίες του Ντέιτον", αναφέρει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι επιχειρήσεις αυτές ακολουθούν μία σειρά πιέσεων των Αμερικανών για την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον, που στους πρώτους και απαραίτητους όρους έχει τη σύλληψη και καταδίκη όλων όσοι έχουν χαρακτηριστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως "εγκληματίες πολέμου". Αποκορύφωμα αυτής της πρόθεσης των Αμερικανών ήταν η ομιλία του Μπιλ Κλίντον στα πλαίσια της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, την προηγούμενη βδομάδα, ο οποίος είχε κάνει αναφορά για "συντονισμένη δράση" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για να προχωρήσει η Συνθήκη του Ντέιτον. Με έγκριση του Κλίντον, κάτω από το συγκεκριμένο σκεπτικό, συμμετείχαν και τα αμερικανικά στρατεύματα στην επιχείρηση για να συμβάλουν στη σύλληψη των "εγκληματιών", παρότι η επιχείρηση διεξαγόταν στον τομέα ευθύνης της βρετανικής δύναμης.

Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας ενώπιον του διοικητή της δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, Αμερικανού στρατηγού Ουίλιαμ Κράουτς και κατηγόρησε τη δύναμη του ΝΑΤΟ ότι "κάνει χειρότερη μια ήδη ευαίσθητη κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία" με την επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα κατά των "εγκληματιών πολέμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ