Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Καταδικάστηκε γιατί "διέρρευσε" το σκάνδαλο

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Σε επτά χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε, χτες, από στρατιωτικό δικαστήριο ο στρατηγός Χουάν Αλμπέρτο Περότε, πρώην επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών CESID, αφού κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της διαρροής στον Τύπο απόρρητων στοιχείων και εγγράφων σχετικά με την υπόθεση του "βρώμικου πολέμου κατά της ΕΤΑ". Ο Περότε, που είχε συλληφθεί από το 1995 και κρατήθηκε στη φυλακή επί 21 μήνες, δεν πρόκειται πιθανότατα να επιστρέψει άμεσα στις φυλακές και, όπως είπε ο δικηγόρος του, θα εφεσιβάλλει την απόφαση προκειμένου να μπορέσει να εξαγοράσει την ποινή του.

Στο μεταξύ εκκρεμεί η πραγματοποίηση της δίκης του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χοσέ Μπαρνιονουέβο, υπουργού της πρώην κυβέρνησης του σοσιαλιστή Φελίπε Γκονζάλεθ, στον οποίο απαγγέλθηκαν, πέρυσι, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης κατηγορίες για άμεση εμπλοκή και διεύθυνση των πολυσυζητημένων ταγμάτων θανάτου κατά της ΕΤΑ.

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας όταν διέρρευσαν στον ισπανικό Τύπο έγγραφα, που αποδείκνυαν την ύπαρξη ομάδων, υπό το όνομα Αντιτρομοκρατικές Απελευθερωτικές Ομάδες - GAL, οι οποίες σε μυστικές επιδρομές στα κρησφύγετα των Βάσκων αυτονομιστών στη νότια Γαλλία σκότωσαν, τουλάχιστον, 27 μέλη της Ενοπλης Βασκικής Αποσχιστικής Ομάδας κατά την περίοδο1983 - 1987.

Στη δίκη του ο Περότε υποστήριξε ότι ο τότε πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλεθ ήταν ενήμερος για τη δράση των GAL, πιθανώς και να είχε διατάξει τη σύστασή τους, αλλά δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει. Ο ίδιος ο Γκονζάλεθ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Περότε τονίζοντας ότι το όνομά του δεν αναφέρεται σε κανένα από τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ