Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Κοσμικοί" κατά ισλαμιστών...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να εγκαταλείψουν την προσπάθεια επαναφοράς των ισλαμικών παραδόσεων και συνηθειών στο κράτος, τα στελέχη του Κόμματος Ευημερίας υποστήριξαν και πάλι χτες ότι θα πρέπει να δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους το δικαίωμα προσευχής στην εργασία τους.

Διενέξεις για τέτοιου είδους θέματα είναι συνηθισμένες τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, και προκαλούν κρίση στις σχέσεις Προέδρου και πρωθυπουργού (συναντήθηκαν χτες). Σήμερα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (στο οποίο μετέχουν ανώτατα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας) συνεδριάζει, για να εξετάσει την κατάσταση και αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν θα περάσει "δύσκολες ώρες".

Ενας από τους αντιπροέδρους του Ρεφάχ, ο Αϊντίν Μεντερές, πιστεύει ότι από τη συνεδρίαση θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης. "Η χώρα δεν μπορεί κάθε πρωί να αναρωτιέται αν θα γίνει πραξικόπημα", δηλώνει.

Πάντως, "όσοι στην Αγκυρα γνωρίζουν καλά την κατάσταση στο στρατό, ξέρουν ότι δεν προτίθεται να κάνει πραξικόπημα", αντιτείνει ο αναλυτής Αλί Μπιράντ, μιλώντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ". "Ο στρατός θέλει απλώς να πιέσει την κυβέρνηση να αλλάξει τη συμπεριφορά της".

Η αντίθεση γίνεται φανερή και σε διπλωματικό επίπεδο. Χτες, ο Γενικός Πρόξενος του Ιράν στο Ερζουρούμ, Σαγίντ Ζαρ, κηρύχτηκε ανεπιθύμητος από την τουρκική κυβέρνηση, επειδή επέκρινε δημόσια στελέχη του τουρκικού Στρατού, και του δόθηκε διορία 48 ωρών, για να εγκαταλείψει το τουρκικό έδαφος.

Στο εσωτερικό σκηνικό, έξι μέλη μιας μικρής ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης καταδικάστηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη σε ποινές από φυλάκιση 2,5 ετών ως κάθειρξη 21 ετών για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και βομβιστικές επιθέσεις.

Τα έξι μέλη της οργάνωσης "Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής" (IBDA - C) καταδικάστηκαν από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μπαρ που πωλούν οινοπνευματώδη, γραφείων πολιτικών κομμάτων και ενός καταστήματος της "Μακ Ντόναλντς", σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Οι έξι αντέδρασαν με ποταμό ύβρεων και επιχείρησαν επίθεση κατά μελών του δικαστηρίου. Συγκρατήθηκαν από χωροφύλακες, αλλά ένας απ' αυτούς κατάφερε να τραυματίσει με κλοτσιά έναν δημοσιογράφο.

Το IBDA-C είναι γνωστό από τις βομβιστικές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει εναντίον εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, όπου δρα από την αρχή της δεκαετίας του 1990.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ