Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
1 Ναζιστική βία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. -

Πηγή ανησυχίας αποτελεί και πάλι, τέσσερα χρόνια μετά το κύμα των επιθέσεων εναντίον προσφύγων στη Γερμανία, η φασιστική βία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Μαρζάν, μια περιοχή στο βόρειο Βερολίνο, ένοπλοι μασκοφόροι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν βιβλιοπώλη, μέλος του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού PDS.Ο βιβλιοπώλης δέχτηκε τρεις σφαίρες στο χέρι και οι γιατροί στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε υποχρεώθηκαν να το ακρωτηριάσουν. Το θύμα διατηρούσε κατάστημα στο κτίριο όπου βρίσκεται και το γραφείο του Γκρέγκορ Γκίζι, βουλευτή της Μπούντεσταγκ και πρώην ηγέτη του PDS.

Μετά την επίθεση αυτή, άγνωστοι τηλεφώνησαν στην Πέτρα Πάου, επικεφαλής του ίδιου κόμματος στο Βερολίνο και την απείλησαν ότι είναι ο επόμενος στόχος.

Ενας νεαρός από το Βερολίνο, που φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις, πυροβόλησε και σκότωσε έναν αστυνομικό στον αυτοκινητόδρομο, που συνδέει το Βερολίνο με το Αμβούργο. Ο δράστης, που συνελήφθη λίγο αργότερα μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την Αστυνομία, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και μετέφερε μαζί του ολόκληρο οπλοστάσιο. Η Αστυνομία υποπτεύεται ότι ο συλληφθείς είναι και ο δράστης της επίθεσης κατά του βιβλιοπώλη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιόργκ Σένμπομ, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν για να αντιμετωπιστεί ο "νέος κύκλος της βίας".

Ενώ ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλάους Λαντόβσκι, προειδοποίησε ότι η χώρα δε θα επιτρέψει "την αναβίωση μιας δεύτερης Βαϊμάρης". Οπως είναι γνωστό η κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στα τέλη της δεκαετίας του 20 οδήγησε αργότερα στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους ναζί.

Η αρμόδια επίτροπος για τους ξένους στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, Αλμουθ Μπέργκερ, τονίζει ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις συγκλονίζουν πλέον όλους τους νομοταγείς πολίτες.

"Οι επιθέσεις εναντίον των ξένων σπάνια έχουν πολιτικά κίνητρα" εκτιμά η Μπέργκερ.

Πάντως, καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει η τρομοκράτηση των ξένων στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μάλοβ από νεαρούς ακροδεξιούς. Κύριο επιχείρημά τους είναι πως οι ξένοι παίρνουν τις δουλιές των Γερμανών και κάνουν επίθεση στην κυβέρνηση, επειδή διαθέτει κάθε χρόνο μεγάλα κονδύλια για τους πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ