Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Ελπίδες για ειρήνη

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο, είχε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται τελευταία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτικών δυνάμεων στο Ανατολικό Ζαϊρ.

Οι ελπίδες για ένα ειρηνικό διακανονισμό της σύγκρουσης αναπτερώθηκαν, μετά την προχτεσινή συνάντηση του Προέδρου Μαντέλα με τον ηγέτη των ανταρτών του Ζαϊρ Λοράν Καμπίλα στο Γιοχάνεσμπουργκ και τη δήλωση του τελευταίου ότι είναι έτοιμος να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με το ζαϊρινό καθεστώς.

Ο ειδικός σύμβουλος ασφαλείας του Μομπούτου, Ονόρε Νγκμπάντα, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο ότι ο Ζαϊρινός δικτάτορας επιθυμεί την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στον πόλεμο με τους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων", κάνοντας λόγο για "αμερικανική και νοτιοαφρικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία".

Ο Πρόεδρος Μαντέλα, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών στο Ανατολικό Ζαϊρ επιβάλλεται άμεσα, μια που ο εκεί πόλεμος απειλεί άμεσα τις εννέα χώρες που συνορεύουν με το Ζαϊρ. "Η ειρήνη στο Ζαϊρ είναι συμφέρον όχι μόνον των όμορων, αλλά και όλων των αφρικανικών χωρών", κατέληξε ο Νέλσον Μαντέλα, αρνούμενος ωστόσο να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής ανταρτών και ζαϊρινής κυβέρνησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ