Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Πολεμική ατμόσφαιρα" στην Ιερουσαλήμ
  • Επί ποδός πολέμου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, ενόψει της έναρξης οικοδόμησης του εβραϊκού οικισμού
  • Σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή και εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

"Μπαρούτι" μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ, καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν πάρει θέσεις "μάχης" ενόψει της επικείμενης έναρξης των εργασιών οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού, στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Μετά την αποτυχία του Ιορδανού βασιλιά Χουσεϊν, να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να εγκαταλείψει το πολυσυζητημένο σχέδιό του, οι ύστατες ελπίδες για αποσόβηση μιας βίαιης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στρέφονται σε μια συνάντηση του Νετανιάχου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, η οποία, όμως, δεν είχε, μέχρι χτες το απόγευμα, προγραμματιστεί.

"Ατμόσφαιρα Ιντιφάντα"

Σκηνές έστησαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, χτες, στο χώρο που, εντός της εβδομάδας, πρόκειται να αρχίσει η οικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα των 6.500 κατοικιών. Στις σκηνές εγκαταστάθηκε και ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, Φαϊσάλ Χουσεϊνί, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα αντιμετωπίσουν με τα κορμιά τους τα ισραηλινά μηχανήματα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Δίνοντας τη δική του εκτίμηση για την κατάσταση, ο Χουσεϊνί αρκέστηκε να δηλώσει ότι η "ατμόσφαιρα μυρίζει 1987, όπως ακριβώς τότε πριν από την έναρξη της Ιντιφάντα".

Στην περίμετρο των παλαιστινιακών σκηνών, αλλά και σε ολόκληρο τον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ έχουν εγκατασταθεί ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με δακρυγόνα, γκλομπ αλλά και αυτόματα όπλα και έχουν εντολή να καταστείλουν με οποιονδήποτε τρόπο την παλαιστινιακή αντίδραση. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής με τη Δυτική Οχθη και θεωρούνταν πολύ πιθανό να επιβληθεί αποκλεισμός των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών. Αν και δεν έχει, ακόμα, γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία της έναρξης της οικοδόμησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του, καθώς το θέμα της Ιερουσαλήμ "δεν επιδέχεται υποχωρήσεις". Παρ' όλα αυτά, χτεσινή δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", εμφανίζει, σχεδόν, τους μισούς Ισραηλινούς να μην επιθυμούν την άμεση οικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού και μάλιστα πολλούς από αυτούς να διαφωνούν συνολικά με την απόφαση αυτή.

Περιμένοντας αιματηρές συγκρούσεις να ξεσπάσουν από ώρα σε ώρα, όλα τα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης έχουν τεθεί σε επιφυλακή, όλοι οι γιατροί έχουν εφημερία επ' αόριστον και πολλοί ελαφρά ασθενείς πήραν εξιτήριο για τα σπίτια τους, πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αυτοσυγκράτηση συνιστά η Ιορδανία

Εκκληση προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να αποφευχθούν οι βίαιες συγκρούσεις, απηύθυνε, χτες, ο διάδοχος πρίγκιπας της Ιορδανίας Χασάν, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ, ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν. Η προσπάθεια του Χουσεϊν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς οπρωθυπουργός του Ισραήλ δεν πείστηκε να αναβάλει τα σχέδιά του για οικοδόμηση του Χαρ Χόμα. Εντούτοις, σε μια κίνηση "καλής θέλησης", όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, επέτρεψε στον Παλαιστίνιο ηγέτη να "μπαίνει και να βγαίνει" στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη έγκριση από τις ισραηλινές αρχές.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής της βίας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν αποδυθεί, χτες, σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να επιτευχθεί συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ντάνι Ναβέχ, γραμματέας του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, συναντήθηκε, χτες, για αρκετή ώρα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ και άφησαν να εννοηθεί ότι μια συνάντηση ανάμεσα στους Νετανιάχου και Αραφάτ ήταν πιθανό να πραγματοποιηθεί, ακόμα και αργά χτες το βράδυ. Τίποτα συγκεκριμένο, όμως, δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι χτες το απόγευμα.

Σύγκλιση του ΟΑΔ

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Αραβικής Διάσκεψης (ΟΑΔ) ανακοίνωσε, ότι στις 27 Μάρτη θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του, προκειμένου να εξετάσουν τις, σχετικές με την Ιερουσαλήμ, εξελίξεις. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εξιουδαϊσμού της Ιερής Πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία λίγο πριν τη σύνοδο της Ουάσινγκτον(1998-10-14 00:00:00.0)
Στα άκρα οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις(1997-09-09 00:00:00.0)
"Σχέδια επί χάρτου"(1997-04-05 00:00:00.0)
Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών από ΗΠΑ(1997-04-04 00:00:00.0)
Σε "τεντωμένο σχοινί"(1997-03-14 00:00:00.0)
Παράταση... για χάρη μιας μέσης λύσης(1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ