Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Μέτρα οργάνωσης και εμπέδωσης της ... τάξης

Συνέντευξη με τον Φ. Καράλι, αρχηγό των ειδικών δυνάμεων στους Αγίους Σαράντα

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (ανταπόκριση Θ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ). -

Κατατοπιστική ήταν η συνάντηση που είχαμε τις βραδινές ώρες χτες στους Αγίους Σαράντα με τον Φουάτ Καράλι, ο οποίος ήταν πρώτα και, απ' ό,τι φαίνεται, ξαναγίνεται αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της περιφέρειας αυτής. Η συνάντηση αυτή έγινε, ενώ διαλυόταν σιγά - σιγά μια συνάντηση αστυνομικών και στρατιωτικών των Αγίων Σαράντα που είχαν συγκεντρωθεί για την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους. Η ίδια η εμφάνιση του κ. Καράλι δεν ήταν χωρίς ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε παραιτηθεί με πολύ θόρυβο πριν από δύο - τρεις μέρες από το όργανο που είχε δημιουργηθεί εδώ και το οποίο όργανο, όπως φαίνεται, ειδικά στους Αγίους Σαράντα, δε φαίνεται να μορφοποιήθηκε εντελώς κανονικά.

Τώρα, ο κύριος Καράλι εμφανίστηκε με πλήρεις εξουσίες και δικαιώματα και μας έδωσε μια σειρά διαφωτιστικών απαντήσεων στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Οι ερωτήσεις μας, βασικά, ήταν ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της συνάντησης αυτής των στρατιωτικών και αστυνομικών, στην οποία ο κ. Καράλι απάντησε πολύ καθαρά και πολύ ικανοποιητικά ότι ήταν για να ξαναοργανωθούν οι αστυνομικές και άλλες παρόμοιες δυνάμεις, οι οποίες θα εγγυηθούν την τάξη στις πόλεις των Αγίων Σαράντα και των γύρω των περιοχών.

Σε ερώτησή μας, αν αληθεύει ότι θα γίνει την Τετάρτη συνάντηση των αρχηγών αυτών των σωμάτων των περιοχών του νότου με τον πρωθυπουργό Μπασκίν Φίνο, ο ίδιος μας απάντησε πως η φήμη αυτή είναι αληθινή και πως η συνάντηση έχει ήδη προγραμματιστεί. Σε ερώτησή μας τι περιμένει να συζητηθεί σ' αυτήν τη συνάντηση, η απάντησή του ήταν ότι εκείνο που είναι φανερό πως θα συζητηθεί είναι τα διάφορα μέτρα οργάνωσης και εμπέδωσης της τάξης στις περιοχές αυτές και στην υπόλοιπη χώρα όπου έχει διασαλευτεί.

Σε ερώτησή μας αν προβλέπει την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα, η οποία παραίτηση υπήρξε ως τώρα το κύριο θέμα των αναταραχών και των άλλων πολιτικών εκδηλώσεων που έγιναν στην Αλβανία τον τελευταίο καιρό, ο κ. Καράλι δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σύνθημα, το οποίο, όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, παρουσιάζει καινούρια χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος Μπερίσα δεν έχει βέβαια παραιτηθεί, ωστόσο έχει παραλύσει εντελώς και δεν έχει καμιά εξουσία και είναι απλώς για να υπογράφει διατάγματα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Δε γνωρίζουμε αν αυτή η τοποθέτηση, ανεξαρτήτως της αλήθειας ή όχι, που δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε, σημαίνει αλλαγή ή τροποποίηση της μέχρι τώρα αδιάλλακτης στάσης για παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Σε ερώτηση για το γνωστό θέμα της επιστροφής ή συλλογής των όπλων, είπε πως οπωσδήποτε κάποτε θα πρέπει να γίνει, αλλά οι προθεσμίες και τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί γι' αυτό οπωσδήποτε δεν είναι πρακτικά δυνατό να εφαρμοστούν.

Τον ρωτήσαμε, επίσης, αν βλέπει αναγκαία την εμφάνιση εδώ στην Αλβανία ξένων δυνάμεων με ειρηνευτική αποστολή και εκείνος μας απάντησε ότι αν οι προσπάθειες των Αλβανών δεν επιτύχουν για την εμπέδωση της τάξης τότε αυτό θα μπορούσε να γίνει.

Οταν τελείωσε η συνάντησή μας, τον ρωτήσαμε αν θα μπορούσε να μας δώσει δύο άτομα για να μας συνοδεύσουν στο ξενοδοχείο μας, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη, για τα δεδομένα των Αγίων Σαράντα, απόσταση από το χώρο της νομαρχίας όπου έγινε η συζήτηση, ο κ. Καράλι δεν έδειξε να εντυπωσιάστηκε καθόλου και μας διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, λέγοντας να μην φοβόμαστε για τίποτα γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Διασχίσαμε πεζή σε συνθήκες σχεδόν σκότους αυτή την απόσταση, η οποία είναι σχετικά σημαντική για τη δεδομένα της μικρής πόλης των Αγίων Σαράντα. Πρέπει να παραδεχτούμε πως ο κ. Καράλι δεν έπεσε έξω, δεν αισθανθήκαμε κανενός είδους παρενόχληση ή απειλή. Και ίσως αυτό να αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη πως όσα ελέχθησαν ή λέγονται για διασάλευση της τάξης ή για κατάσταση πλήρους αναρχίας, ληστειών κλπ. στην Αλβανία, έχουν μεγάλα στοιχεία υπερβολής, αφού σε μια κατ' εξοχήν επικίνδυνη ζώνη, όπου μάλιστα οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θεωρούν πως η τάξη έχει διασαλευτεί σοβαρά, μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων κατόρθωσε να διασχίσει μια υποτιθέμενη επικίνδυνη ζώνη, φορτωμένοι με όλων των ειδών φωτογραφικά και άλλα εργαλεία και αντικείμενα, τα οποία ασφαλώς στα μάτια μιας φτωχής χώρας, όπως είναι η Αλβανία, θα πρέπει να φαντάζουν σχεδόν σαν τους θησαυρούς των χιλίων και μιας νυχτών. Από την ασφάλεια του ξενοδοχείου μας, μεταδίδουμε αυτή την ανταπόκριση στο "Ριζοσπάστη", με τη σκέψη ότι εκείνο που αποκαλούσαμε, σε προηγούμενη ανταπόκρισή μας, παράλληλη διαδικασία, ίσως, έχει κάνει ένα βήμα ακόμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικό "αδιέξοδο"(1997-05-09 00:00:00.0)
"Φαραώ" και "πυραμίδες"(1997-04-26 00:00:00.0)
Στόχο έχουν τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου(1997-04-18 00:00:00.0)
Στα σκαριά η "διάδοχη κατάσταση" μέσω πολιτικής λύσης...(1997-03-18 00:00:00.0)
Αδιαλλαξία με απρόβλεπτες συνέπειες(1997-03-09 00:00:00.0)
Δεν παραδίνεται ο εξεγερμένος λαός(1997-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ