Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΝΟΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προσπάθειες χειραγώγησης της εξέγερσης

Ετοιμη να λάβει μέρος σε πολυεθνική δύναμη αστυνομικού χαρακτήρα στην Αλβανία, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

"Ο μόνος τρόπος επίλυσης της αλβανικής κρίσης είναι η πολιτική λύση", δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους πολιτική λύση μπορεί υπάρξει, αν αυτή επιβληθεί με το βάρος της επέμβασης ή της απειλής επέμβασης από το Διεθνή Παράγοντα.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, πρωτοστατεί στις διεργασίες για την προετοιμασία της διεθνούς - στρατιωτικής - παρέμβασης, έστω κι αν εμφανίζονται κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Οι διαφορές αυτές δεν έχουν να κάνουν με την ουσία της πολιτικής που έχει διαμορφώσει η Αθήνα απέναντι στις εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίρρησή του ή τις επιφυλάξεις του για την ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνική στρατιωτική δύναμη αστυνομικού χαρακτήρα.

Η θέση αυτή, μάλιστα, επικράτησε και χτες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία διυπουργικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να μελετηθούν οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες της ελληνικής εμπλοκής.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις τους θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι πληροφορίες περί μεταξύ τους διαφωνιών για τους χειρισμούς. "Η πολιτική μας, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι σαφής: Να ανταποκριθούμε στην απόφαση της ΕΕ να στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά τις ανάγκες της Αλβανίας, σ' αυτή τη δύσκολη φάση που διέρχεται".

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε και αυτός πως αν "η ΕΕ αποφασίσει να στείλει μια δύναμη, αλλά όχι μια ειρηνευτική δύναμη, αλλά μια δύναμη που θα βοηθήσει την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να επικρατήσουν η τάξη και η ειρήνη, μια αστυνομική δύναμη δηλαδή, τότε η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη".

Πάντως, προς το παρόν, η συγκρότηση μιας τέτοιας δύναμης "προσκρούει" στις αμερικανικές αντιρρήσεις, καθώς η Ουάσιγκτον δε θεωρεί ακόμη ώριμες τις συνθήκες. Το πρόβλημα της Ουάσιγκτον, το οποίο συμμερίζεται απόλυτα και η Αθήνα, αφορά τη διαμόρφωση και τον έλεγχο του νέου πολιτικού σκηνικού στην Αλβανία. Ενα ακόμη πρόβλημα, που απασχολεί τους επίδοξους σωτήρες της Αλβανίας, είναι ότι δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει ουσιαστικούς δίαυλους επικοινωνίας (και ελέγχου) των ηγετών των εξεγερμένων.

Την προσπάθεια αυτή φαίνεται πως έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης ταξιδεύει σήμερα στο Αργυρόκαστρο, όπου θα έχει επαφές με τους ηγέτες των εξεγερμένων, με στόχο να τους προσελκύσει στο πολιτικό παιχνίδι. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, φιλοδοξούν στην Αθήνα είτε να υπονομευτεί η ενότητα των εξεγερμένων, είτε να "αμβλυνθούν" τα αιτήματά τους. Ο Γ. Κρανιδιώτης, κατά την επίσκεψή του στη Νότιο Αλβανία, πιθανότατα να έχει και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φίνο, αν τελικά αυτός συμφωνήσει να ταξιδέψει από τα Τίρανα προς το Νότο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ