Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών από ΗΠΑ

Τρεις πιθανές λύσεις φαίνεται ότι εξετάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ενόψει της επείγουσας συνάντησης, που θα έχει τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ανώτερες αμερικανικές διπλωματικές πηγές, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο Μπιλ Κλίντον προσανατολίζεται, κατ' αρχάς, να πιέσει στην κατεύθυνση μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους Νετανιάχου - Αραφάτ, στην οποία θα παρευρίσκονται τόσο ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, όσο και πολλοί Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι.Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει είτε στο Καμπ Ντέιβιντ είτε σε κάποιο άλλο "κλειστό αμερικανικό χώρο", έτσι ώστε οι "άνθρωποι του Προέδρου να έχουν τη δυνατότητα να επιτηρούν από κοντά την πορεία των συνομιλιών",η οποία φαίνεται ότι θα έχει ως στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας μόνιμης ειρήνης μέσα στους επόμενους 6 με 9 μήνες.

Εκτός, όμως, από τη λύση αυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής αποστολής στη Μέση Ανατολή,η οποία θα έχει, βέβαια, ως απώτερο στόχο την οριστικοποίηση μιας συνάντησης κορυφής. Το έργο της αποστολής θα κληθεί να φέρει σε πέρας είτε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είτε ο διαμεσολαβητής Ντένις Ρος. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει καταλήξει, ακόμα, σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, γεγονός που εκτιμάται ως ιδιαίτερα αρνητικό για την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής του.

Ανένδοτοι στις θέσεις τους Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί

Την ίδια στιγμή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου,σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να του ασκηθούν πιέσεις για αναστολή της οικοδόμησης του Χαρ Χόμα από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η οικοδόμηση του νέου οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ θα συνεχιστεί κανονικά και ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις αραβικές απειλές περί τρομοκρατίας.Στενοί του συνεργάτες υποστήριζαν, χτες, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί, την Κυριακή, στη Μινεσσότα, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν, του οποίου την υποστήριξη θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει σχετικά με το σχέδιο της έναρξης συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ειρήνης μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες.

Τις απόψεις του Νετανιάχου επανέλαβε, χτες, και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ο οποίος κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να "καταβάλλει πραγματική προσπάθεια να ελέγξει την τρομοκρατία". Ο Μοντερχάι, ο οποίος συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουίλιαμ Κοέν, εξέφρασε την άποψη ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν καθώς το θέμα της Ιερουσαλήμ δεν είναι το μοναδικό, προς συζήτηση, ζήτημα.

Αμετακίνητη στις θέσεις της, όμως, εμφανίζεται και η Παλαιστινιακή Αρχή. Η υπουργός Εκπαίδευσης Χανάν Ασράουι δήλωσε, χτες, ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποτραπούν οι τρομοκρατικές ενέργειες, όμως, "η παλαιστινιακή αστυνομία, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι υπάλληλος των ισραηλινών αρχών ασφαλείας". Αρκετοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Πληροφόρησης Γιασέρ Ράμπο και ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, επανέλαβαν, ότι αν δεν ανασταλεί η οικοδόμηση του Χαρ Χόμα, δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι συνομιλίες με το Ισραήλ.

Απρόθυμη να παρέμβει η ΕΕ

Και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες σε όλη τη Δυτική Οχθη,τη δυσφορία των Παλαιστινίων, αλλά και πολλών αραβικών χωρών προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μαρίν Κολ ι Κόμπρο ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, παρά τις σχετικές εκκλήσεις, γιατί "θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους εμπλεκομένους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακαρπη η πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση(1997-05-16 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις και απαισιοδοξία(1997-05-06 00:00:00.0)
"Σχέδια επί χάρτου"(1997-04-05 00:00:00.0)
"Πολεμική ατμόσφαιρα" στην Ιερουσαλήμ(1997-03-18 00:00:00.0)
Σε "τεντωμένο σχοινί"(1997-03-14 00:00:00.0)
Παράταση... για χάρη μιας μέσης λύσης(1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ