Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δε θα επιτραπεί ο βανδαλισμός

Με μεγάλη πλειοψηφία η Κρατική Δούμα ψήφισε κατά της απομάκρυνσης της σορού του Λένιν από την Κόκκινη Πλατεία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας με 241 ψήφους υπέρ και 11 κατά καταδίκασαν τις προσπάθειες για την απομάκρυνση της σορού του Β. Ι. Λένιν από το Μαυσωλείο του, στην Κόκκινη Πλατεία. Η απόφαση πάρθηκε μετά τις εκκλήσεις προς τους Ρώσους πολίτες "να εμποδίσουν μια ενέργεια βανδαλισμού", τον ενταφιασμό δηλαδή της σορού του Λένιν σε κάποιο κοιμητήριο. Σημειώνουμε ότι στη βρώμικη αντικομμουνιστική εκστρατεία για την απομάκρυνση του Λένιν από το Μαυσωλείο προσχώρησε και ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος προτείνει να ταφεί ο Λένιν κοντά στη μητέρα του στην Αγία Πετρούπολη, με το πρόσχημα ότι αυτή ήταν η επιθυμία του. Η πλειοψηφία της Δούμας χαρακτήρισε "βλάσφημες τις προσπάθειες ορισμένων ανέντιμων πολιτικών" να απομακρύνουν τη σορό του Λένιν.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, 1 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση κατά του μοναδικού στη Ρωσία μπρούτζινου αγάλματος του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β, το οποίο σχεδόν καταστράφηκε. Το άγαλμα ύψους 5 μέτρων το είχε φτιάξει με δική του πρωτοβουλία και δικά του έξοδα στην τοποθεσία Ταϊνινσκόγε, κοντά στη Μόσχα ο γνωστός γλύπτης Βιατσεσλάβ Κλίκοφ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι από τον Αύγουστο 1991 ξεκίνησε η καταστροφή πολλών μνημείων από τους λεγόμενους "δημοκράτες". Θύματα αυτών των πράξεων ήταν τα μνημεία του Λένιν και των συναγωνιστών του, οι οποίοι με τα έργα τους δημιούργησαν από την καταστραμμένη από τον τσαρισμό, τον παγκόσμιο και εμφύλιο πόλεμο χώρα ένα ισχυρό εργατοαγροτικό κράτος. Τώρα πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση. Στην καταστραμμένη από τους γιελτσινικούς Ρωσία, από τη στιγμή της εγχείρησης καρδιάς και της παρατεταμένης ανάρρωσής του, ορισμένες "δημοκρατικές δυνάμεις" όλο και πιο δραστήρια αναπτύσσουν προπαγάνδα για την παλινόρθωση της μοναρχίας. Ο στόχος είναι διπλός: Από τη μια μεριά, η επαναφορά του τσαρισμού θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εξουσία στα χέρια του περιβάλλοντος του Γιέλτσιν. Από την άλλη, να λεηλατηθεί το τμήμα της εθνικιστικής - πατριωτικής αντιπολίτευσης στον Γιέλτσιν, η οποία έχει φιλομοναρχικές θέσεις (μεταξύ τους και ο Κλίκοφ). Σύμφωνα, όμως, με δημοσκοπήσεις, το 80% περίπου του ρωσικού πληθυσμού θεωρεί ότι για διάφορους λόγους είναι αδύνατη η παλινόρθωση του τσαρισμού.

Μετά την ανατίναξη του εν λόγω αγάλματος, αμέσως οι αντικομμουνιστές δήλωσαν ότι "η έκρηξη πραγματοποιήθηκε από τις μπολσεβίκικες δυνάμεις που εκτέλεσαν τον τσάρο". Λες και ήταν προγραμματισμένο, στις 2 Απρίλη, στάλθηκε στο βουλευτή του ΚΕΚΡ στην Κρατική Δούμα Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ ανακοίνωση κάποιας οργάνωσης με την επωνυμία "Εργατοαγροτικός Κόκκινος Στρατός", η οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκστρατεία κατά του Λένιν. Εξ ονόματος του ΚΕΚΡ ο Γκριγκόριεφ διαχώρισε τις ευθύνες του από την προβοκατόρικη αυτή ενέργεια. Από τη μεριά τους, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι υπάρχει μια κοινωνική οργάνωση με αυτή την ονομασία, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τη βομβιστική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ