Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μόνο λόγια για τους μικρομεσαίους

Πολλά λόγια υπέρ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), αλλά πλήρης απουσία συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών της ΕΕ για τις ΜΜΕ ειδικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά.

Στην Ερώτησή του ο Γ. Θεωνάς υπογράμμιζε την αδράνεια του Συμβουλίου στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τις ΜΜΕ, τονίζοντας ότι "εξακολουθεί να παραμένει μπλοκαρισμένη στο Συμβούλιο η πρόταση για το πρόγραμμα εγγύησης δανείων που χορηγούνται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης (Πρόγραμμα "Elise"). Εξαιτίας της έλλειψης νομικής βάσης εξακολουθούν επίσης να παραμένουν μπλοκαρισμένες στον κοινοτικό προϋπολογισμό οι σχετικές πιστώσεις. Παράλληλα, η έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις πιο μικρές από τις ΜΜΕ, οδηγεί στη χρεοκοπία χιλιάδες από αυτές και στην απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας". Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλούσε το Συμβούλιο να απαντήσει "σε τι οφείλεται η καθυστέρηση υιοθέτησης του "Elise", αν θεωρηθεί ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ και ειδικότερα οι πιο μικρές από αυτές, καθιστά επιτακτική την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης με προσιτούς όρους, στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων, αποτροπής της απώλειας και άλλων θέσεων εργασίας και στήριξης της παραγωγικής βάσης σε περιφερειακές και απομακρυσμένες περιοχές".

Η μόνη περίπτωση στην οποία το Συμβούλιο απαντά συγκεκριμένα είναι αναφορικά με το πρόγραμμα "Elise", όπου επισημοποιεί την ουσιαστική εγκατάλειψη τού, έστω και ανεπαρκέστατου, προγράμματος αυτού, αναφέροντας χωρίς φυσικά περαιτέρω διευκρινίσεις ότι δεν είναι δυνατόν "να ληφθεί ομόφωνη απόφαση υπέρ αυτού του προγράμματος".

Στη συνέχεια, δεν αναφέρει ούτε ένα συγκεκριμένο μέτρο ή πρωτοβουλία για τις ΜΜΕ, αλλά περιορίζεται σε γενικόλογες διατυπώσεις ως προς την "ύψιστη προτεραιότητα" που έχει για την ΕΕ το θέμα της "απασχόλησης". Για δε την αντιμετώπιση του σχετικού προβλήματος, γίνεται "κομψή" αναφορά στα αντιλαϊκά σχέδια που κυοφορούνται για την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και περικοπής των παροχών, μείωσης των κοινωνικών εισφορών για την εργοδοσία και βεβαίως επιβολής νέων φόρων στην κατανάλωση για την αντιστάθμιση των απωλειών εσόδων. Από αυτά τα μέτρα, που κατά την ΕΕ θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, "θα ωφεληθούν οι ΜΜΕ", καθώς "η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία των οικονομικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ΜΜΕ"!!!

Η πλήρης αναλγησία των οργάνων της ΕΕ για την τραγική κατάσταση των ΜΜΕ - που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής - προκύπτει ανάγλυφα από την τοποθέτηση του Συμβουλίου. Τη στιγμή που τα μέτρα γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που προωθεί η ΕΕ και τα κράτη - μέλη θα οξύνουν με μαθηματική ακρίβεια την κρίση, θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία και άλλες χιλιάδες ΜΜΕ και αντί για νέες θέσεις εργασίας που ονειρεύονται οι τεχνοκράτες της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων, η ΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την εμμονή στην ίδια πολιτική και την απουσία κάθε ειδικής μέριμνας για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν μαζί με τους εργαζόμενους τα κύρια θύματα της έντασης του ανταγωνισμού, της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ