Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Στα γνωστά πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα - και στο οικονομικό - εφαρμόζει την τακτική του πολιτικού Μυθριδατισμού, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, μιλώντας χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο "Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων στρατιωτικών και άλλες διατάξεις". "Η κυβέρνηση - πρόσθεσε ο κομμουνιστής βουλευτής - προσπαθεί να νεκρώσει τα αντισώματα των εργαζομένων, να ωριμάσει τις συνθήκες για ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Χτες, προχτές άνοιξε η συζήτηση για την κατάργηση του 13ου μισθού. Δεν ήταν φαντασιόπληκτος αυτός που το έβγαλε στη δημοσιότητα. Κάτι υπάρχει. Αλλωστε η "Λευκή Βίβλος" αποτελεί το έδαφος ανοιχτής αμφισβήτησης θεμελιακών κατακτήσεων των εργατοϋπαλλήλων.

Ολα ξεκινούν από την αντιδραστική λογική ότι τα κέρδη, η ανταγωνιστικότητα είναι το παν, τα κοινωνικά, ασφαλιστικά, συνταξιουχικά δικαιώματα, τίποτα. Κι όλα αυτά στα πλαίσια της μεγαλύτερης ιδεολογικής και γλωσσικής απάτης, του "κοινωνικού εταιρισμού". Η κυβέρνηση ορκίζεται στον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο κι από την άλλη παίρνει μέτρα που υποτίθεται ότι θα ήταν αντικείμενο αυτού του διαλόγου. Προκαλεί όμως εντύπωση ότι βρέθηκαν συνδικαλιστικές ηγεσίες, για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, που διαπραγματεύονται και τυπικά αποδέχονται την αφαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Δέχονται την ήττα του κινήματος χωρίς μάχη αφού στο τραπέζι μπαίνουν μόνο αιτήματα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".

Αναφερόμενος στη συνέχεια σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι συντελούνται μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων. Απώλειες 3% με 3,5% για συντάξεις έως και 130.000 δρχ., 4,5% για συντάξεις πάνω από 130.000 δρχ. και 6,5% (όσο δηλαδή και το ποσοστό του πληθωρισμού) για συντάξεις άνω των 280.000 δρχ. αφού εκεί δεν προβλέπεται καμιά αύξησή τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε έντονα το γεγονός ότι οι εισφορές των εργαζομένων υπολογίζονται στο σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών τους ενώ οι συντάξεις υπολογίζονται μόνο επί του βασικού και του χρονοεπιδόματος. Τόνισε δε ότι η σύνταξη θα έπρεπε να είναι το 80% του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών των εν ενεργεία.

Σχετικά με τις συντάξεις των στρατιωτικών, ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε πως βάση του υπολογισμού τους θα πρέπει να είναι ο μισθός του ταγματάρχη. Στην περίπτωση δε που η κυβέρνηση δεν αποδέχεται μια τέτοια πρόταση τότε για τη σύνταξη μαζί με το μισθό και το χρονοεπίδομα να υπολογίζεται και το επίδομα της ειδικής απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά δε τους αστυνομικούς, τόνισε ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται κάποιο πολύ μικρό βήμα το οποίο βρίσκεται πολύ πίσω από τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τα αιτήματα των αστυνομικών. Τέλος, ο ομιλητής ζήτησε να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο τροπολογία με την οποία άρεται η αδικία σε βάρος αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος, αφού προβλέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη σύνταξή τους ο βαθμός στον οποίο προάγονται με την αποστρατεία τους. "Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, είπε καταλήγοντας ο Μ. Κωστόπουλος, ενώ επιφυλασσόμαστε αν θα ψηφίσουμε τις διατάξεις για τους αστυνομικούς".

Τροπολογίες του ΚΚΕ

Επί του νομοσχεδίου το ΚΚΕ κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η πρώτη προβλέπει την άρση της αδικίας σε βάρος των μονίμων στρατιωτικών της Εθνικής Αντίστασης με την αναγνώριση του δικαιώματός τους να λαμβάνουν μερίσματα από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού. Η δεύτερη προβλέπει την επέκταση ευεργετημάτων αναπήρων πολέμου (εκμετάλλευση περιπτέρου, ετήσιο επίδομα λουτροθεραπείας η αεροθεραπείας, δελτία ελεύθερης κυκλοφορίας με διάφορα μεταφορικά μέσα, η αναπηρική ταυτότητα κλπ.) και για τους αγωνιστές - αναπήρους του ΔΣΕ καθώς και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Τα άλλα κόμματα - η κυβέρνηση

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ καθώς και το ΔΗΚΚΙ ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Ρεγκούζας, το χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο και συνονθύλευμα διατάξεων που δε λύνει τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα γενικά, ενώ εμπαίζει τους συνταξιούχους στρατιωτικούς. Επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, σημείωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τις συντάξεις του δημοσίου κι ότι ανάπτυξη χωρίς ορισμένες κοινωνικές συνισταμένες δε γίνεται.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης να αναμορφώσει το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό πλαίσιο των εργαζομένων. Ετσι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα στη Βουλή συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπάλληλους και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μισθολογικά και συνταξιοδοτικά νομοσχέδια για τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους διπλωματικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ