Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΙ
Εκβιαστική η κυβερνητική πολιτική

Σε ωμό εκβιασμό κατέφυγε χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, προκειμένου να ψηφιστεί χωρίς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές του Σώματος το νομοσχέδιο για την εκλογή του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας απείλησε ότι αν δεν εφαρμοστεί η διάταξη του Κανονισμού της Βουλής ότι νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Επιτροπή με πλειοψηφία 4/5 δε συζητείται στην Ολομέλεια, τότε θα πει στους ενδιαφερόμενους ότι για την κωλυσιεργία ευθύνεται η Βουλή. Στην πραγματικότητα δηλαδή, θα καταγγείλει το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ που καταψήφισαν το νομοσχέδιο!

Αναπτύσσοντας προηγουμένως ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας τους λόγους που το Κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο, επισήμανε στην αρχή ότι και αυτό κινείται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και τα συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία αναφέρεται, τα αντιμετωπίζει και λαθεμένα και αποσπασματικά. "Οι γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν την εκπαίδευση είναι να εξυπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της υπηρέτησης των αναγκών των εργαζόμενων", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο αντικείμενο του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) των ΑΕΙ πρέπει να είναι κατ' αρχήν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου δεν είναι το πώς τα μέλη του ΔΕΠ να καταλαμβάνουν τη θέση τους αξιοκρατικά, αλλά το πώς θα φύγουν. Ετσι παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας.

Η πρόταση του ΚΚΕ για το ΔΕΠ είναι - τόνισε ο Απ. Τασούλας - να εισάγεται με ανοιχτή διαδικασία. Από εκεί και πέρα, να κρίνεται η εξέλιξή του με κλειστή διαδικασία. Δηλαδή να υπάρξει ανοιχτός διαγωνισμός για την κατάληψη της θέσης του λέκτορα που είναι η αρχή της ακαδημαϊκής καριέρας. Μετά η αξιολόγηση και προαγωγή να γίνεται ατομικά στον καθένα. Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ανοιχτό διαγωνισμό για τους λέκτορες, όσο και διαγωνισμούς για την εξέλιξη που θα μετέχουν και οι ήδη υπηρετούντες και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται για τη θέση. Επίσης πρόσθεσε ότι η μονιμότητα του ΔΕΠ να κρίνεται μία τριετία, αφότου κάποιος γίνει λέκτορας.

Η ΝΔ και ο ΣΥΝ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, με τη μοναδική παρατήρηση ότι είναι αποσπασματικό.

Ο Απ. Τασούλας, σχολιάζοντας τον εκβιασμό του υπουργού Παιδείας, αφού εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την προτεινόμενη διαδικασία, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έχει πει ότι δε θα εφαρμοστεί η διάταξη των 4/5, παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη συμφωνία με το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί σήμερα, με αντικείμενο την επεξεργασία των άρθρων του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ