Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταρρέει ο ρώσικος στρατός

Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται ο ρώσικος στρατός, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται για να στηρίζει την εξουσία του Μπ. Γιέλτσιν, που χαμογελαστός χτες στο Παρίσι υπέγραψε τη συμφωνία διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας προς ανατολάς.

Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από έκθεση του ΝΑΤΟ, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Le Monde" και αναδημοσίευσαν τα χθεσινά "ΝΕΑ". Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το 1992 παρουσιάστηκε μόλις το 25% όσων είχαν κληθεί, ενώ το 1996 κατατάχθηκαν για διετή θητεία, μόλις το 13% των υπόχρεων στράτευσης. Οι σχολές των αξιωματικών δε βρίσκουν υποψήφιους μαθητές, ενώ στις αρχές του 1997, το 70% των νέων μαθητών διέκοψαν τις σπουδές τους.

"Εχει πάψει πλέον να υπάρχει μια ενιαία ένοπλη δύναμη", αναφέρει η έκθεση και σημειώνει, ότι "ένας στους τρεις στρατιώτες ασχολείται με την τήρηση της εσωτερικής τάξης". Περίπου 500.000 στρατιώτες είναι ενταγμένοι στις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, στα σώματα του υπουργείου Εσωτερικών και τους μεθοριακούς φρουρούς, ενώ ο στρατός ξηράς δεν αριθμεί παρά μόνο 400.000 στρατιώτες και αξιωματικούς. Η έκθεση παρατηρεί ακόμη, ότι η συντήρηση των δυνάμεων "εσωτερικής τάξης" στηρίζεται ουσιαστικά στις "φεουδαρχικές" σχέσεις ανάμεσα στους διοικητές τους και τον Πρόεδρο της χώρας, ενώ αμείβονται πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες δυνάμεις, που περιμένουν αρκετούς μήνες για να εισπράξουν καθυστερημένα τους ισχνούς μισθούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ