Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Οι λαοί, το αντίπαλο δέος της "νέας τάξης"

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στο Πάντειο οι εργασίας της συνδιάσκεψης

Τα κινήματα ειρήνης της Ευρώπης έχουν βάλει ένα στοίχημα. Να φέρουν στο προσκήνιο τη δύναμη των λαών, τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Να συντονίσουν τα βήματά τους.Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης,που άρχισε χτες το απόγευμα τις διήμερες εργασίες της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα κινήματα ειρήνης μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση.Η "διπλωματία των λαών" μπορεί να βάλει εμπόδια στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευ. Μαχαίρας,ο οποίος αναφέρθηκε με έμφαση στο έδαφος που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια τα κινήματα ειρήνης. "Πρέπει, λοιπόν, είπε, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο. Ασφαλώς και μπορούμε. Γιατί στη σύγκρουση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και λαών, οι λαοί ελευθερώθηκαν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Και η αυτοκρατορία των ΗΠΑ θα διαλυθεί". Και πρόσθεσε: "Και η αυτοκρατορία των πολυεθνικών δε θα μπορέσει να κρατήσει υποταγμένους τους λαούς. Οι λαοί θα βρουν τους τρόπους να την αποτρέψουν και να ζήσουν ειρηνικά, με ανθρώπινους νόμους και όχι νόμους της ζούγκλας".

Η Διάσκεψη αυτή, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ, είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση σε αυτή από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Κεντρικό σύνθημα της Πανευρωπαϊκής Διάσκεψης είναι: "Παλεύουμε για Ευρώπη ειρήνης και φιλίας και όχι Ευρώπη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".

Στη συνάντηση παίρνουν μέρος αντιπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από τις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ρωσία, Ιταλία.Ακόμασυμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ιαπωνία και το Μεξικό,καθώς επίσης ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), και εκπρόσωποι του ΠΣΕ. Χτες στην έναρξη παραβρέθηκε η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς,κόρη του μεγάλου επαναστάτη. Ακόμα εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΕΑΕΑ, της ΟΓΕ, δήμων κλπ.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ, ενώ αύριο οι αντιπρόσωποι αναμένεται να πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία. Εξάλλου τη Δευτέρα 19 Μάη θα συνέλθει στην Αθήνα σε πρώτη συνεδρίαση και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Το πρόγραμμα της Διάσκεψης

Το σημερινό πρόγραμμα των εργασιών της Διάσκεψης έχει ως εξής:

9.30 - 11.00 π.μ. Ομιλίες από αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Ειρήνης

11.00 π.μ. - 11.30 π.μ. Διάλειμμα

11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ομιλίες με θέμα τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, την εξάπλωσή του προς Ανατολάς, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την απαλλαγή της Ευρώπης από τα πυρηνικά όπλα. Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα γίνουν προτάσεις κοινής δράσης

1.30 - 3.30 μ.μ. Διάλειμμα για φαγητό

3.30 - 5.00 μ.μ. Συζήτηση

5.00 - 5.30 μ.μ. Διάλειμμα

5.30 - 9.00 μ.μ. Συνέχεια της συζήτησης. Απόφαση. Πλάνο δράσης. Συντονισμός δραστηριοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ