Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομολογημένη υποτέλεια

Το ΝΑΤΟ αποδέχεται ότι οι πτήσεις των τούρκικων μαχητικών αεροπλάνων μεταξύ 6 και 10 μιλίων συνιστούν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου (; ), ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και εκείνος απάντησε: "Μα το ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό στις 6 Ιουνίου"!

Ελεος, κύριε εκπρόσωπε. Ελεος. Είναι κατανοητό να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει το "άσπρο - μαύρο" σχετικά με το ρόλο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, πολύ περισσότερο όταν ο τελευταίος παίζει και δημόσια, πλέον, ρόλο "ειρηνευτή" μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Κατανοητό είναι, επίσης, να επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, όταν είναι η ίδια, που έχει προσκαλέσει τους "λύκους" να δρουν ως "επιδιαιτητές" στο Αιγαίο. Ομως, από εκεί, μέχρι του σημείου να καταστρατηγείται πλήρως η αλήθεια και η ιστορία, υπάρχει τεράστια απόσταση.

***

Αλλά, ας γίνουμε συγκεκριμένοι. Δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι ο πρώτος που αμφισβητεί το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, είναι το ΝΑΤΟ; Δεν έχει ακούσει τίποτα για τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, κατά τη διεξαγωγή των οποίων θεωρείται "ένα το κρατούμενο" πως ο ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος σταματά στα 6 μίλια; Μάλλον, είναι δύσκολο να προσποιούνται τους "ανήξερους" οι κυβερνητικοί παράγοντες. Εκείνο που τους νοιάζει είναι να υπεραμυνθούν για την "ευθυκρισία" των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι, θα εξετάσουν, δήθεν, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από "αμερόληπτη" και "μηδενική" βάση!

***

Αλήθεια, είναι έτσι; Εχει απαντήσει ο Γ. Ράλλης, που ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ομολογούσε στις 22 - 10 - 80: "Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ του 1960 υπάρχει ρητή διάταξη στην οποία για σκοπούς του ΝΑΤΟ, ο εναέριος χώρος της Ελλάδας καθορίζεται στα 6 μίλια, στην αυτή δηλαδή έκταση με τα εθνικά χωρικά ύδατα"!.

Αν όμως η κυβέρνηση ξεχνά τα λόγια του Ράλλη, πώς ξεχνά τα λόγια του Α. Παπανδρέου, που τρεις μέρες πριν, στις 19 - 10 - 80, ενόψει της επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με τη "Συμφωνία Ρότζερς", έλεγε: "Με τη συμφωνία ένταξης η ελληνική κυβέρνηση θέτει σε αμφισβήτηση το επιχειρησιακό καθεστώς στο Αιγαίο... και αποδέχεται τη διαπραγμάτευση των ορίων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου... Παράλληλα, και τούτο έχει μεγίστη σημασία, με το νέο σχέδιο Ρότζερς οριστικοποιείται και ο περιορισμός του εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 μίλια"!

Είναι τέτοια, λοιπόν, η υποτέλειά τους, που δε χρειάζεται να προστεθεί τίποτα. Αρκούν τα δικά τους λόγια για να αποκαλυφθεί περίτρανα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ