Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Φρένο" από την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβραδύνει τις εξελίξεις και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, που αποσκοπούν στην ταχύτατη διευθέτηση των "εκκρεμοτήτων" στο Αιγαίο

Αν και η "λεωφόρος" που οδηγεί στην ελληνοτουρκική "προσέγγιση" έχει ανοίξει διάπλατα και η πορεία είναι ήδη καθορισμένη, η ελληνική κυβέρνηση μετά από ταλαντεύσεις και παλινωδίες εμφανίζεται να αναζητά τρόπους για να επιβραδύνει τις εξελίξεις. Η στάση της Αθήνας, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "ανακλαστική κίνηση" για την αντιμετώπιση των εντονότατων αμερικανικών και ευρωπαϊκών πιέσεων που αποσκοπούν στην ταχύτατη διευθέτηση των "εκκρεμοτήτων" στο Αιγαίο.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, μια μέρα μετά τη μακρά σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, με δηλώσεις του επιχείρησε να αποσαφηνίσει την τακτική, αλλά και την ταχύτητα με την οποία η Αθήνα παρακολουθεί την ολλανδική πρωτοβουλία για τον ελληνοτουρκικό διάλογο μέσω των επιτροπών εμπειρογνωμόνων.

"Πήρα ένα γράμμα, είπε ο Θ. Πάγκαλος, από τον Βαν Μίρλο, στο οποίο δέχεται μεν τη διαδικασία της έγγραφης ανταλλαγής απόψεων (... ) αλλά παίρνει την πρωτοβουλία να προτείνει μια συνάντηση για τις 26 - 28 Μάη".

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην επιστολή υπογραμμίζοντας, πως "δε βλέπουμε τη σκοπιμότητα αυτής της συνάντησης εφόσον δε γνωρίζουμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο των κειμένων που θα ανταλλαγούν μεταξύ των εμπειρογνωμόνων".

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών υπαινίχθηκε πως η σκοπιμότητα της ολλανδικής κίνησης είναι η άρση του ελληνικού "βέτο" για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία και για τον λόγο αυτό ο Θ. Πάγκαλος έσπευσε να πει: "για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο οποιαδήποτε έναρξη επαφών οποιουδήποτε είδους, δεν είναι αρκετή προϋπόθεση για να αποδεσμευτεί το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο", αν δεν ικανοποιηθούν οι τρεις γνωστοί ελληνικοί όροι.

Σχολιάζοντας την άρνηση της Ελλάδας να δεχτεί την πρόταση της ολλανδικής προεδρίας, για απευθείας συνάντηση των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Τουρκίας, εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ, εκπρόσωπος Τύπου του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στο κείμενο της επιστολής Βαν Μίρλο που εστάλη στον Ελληνα υπουργό ΕξωτερικώνΘόδωρο Πάγκαλο κι επανέλαβε ότι η Προεδρία δέχεται την προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά ανταλλαγή γραπτών υπομνημάτων. Ο εκπρόσωπος δε θέλησε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της Χάγης.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ο υπουργός Εξωτερικών στις χτεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε και στις αμερικανονατοϊκές προτάσεις για την εγκατάσταση ΜΟΕ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας οι οποίες συζητούνται στο πλαίσιο της συμμαχίας. Οπως είναι γνωστό, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρθηκε σε πέντε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία συζητούν οι δύο πλευρές.

Ο Θ. Πάγκαλος, υποστήριξε πως η Ελλάδα συμφωνεί με δύο από τις προτάσεις και απορρίπτει τις υπόλοιπες. Η Αθήνα συμφωνεί με την παράταση του μορατόριουμ ασκήσεων από τις 15 Ιούνη μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Το μέτρο αυτό, άλλωστε, προτάθηκε από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί επίσης και με την παρακολούθηση της αεροπορικής κίνησης στο Αιγαίο με τη μεταφορά εικόνων από τα ελληνικά ραντάρ στο στρατηγείο της Νάπολης. Και αυτό το μέτρο, όπως είναι γνωστό εφαρμόζεται εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε στις δηλώσεις του πως η Αθήνα απορρίπτει τις προτάσεις για "άοπλες πτήσεις" των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Η Αθήνα απορρίπτει επίσης τις προτάσεις για τη χρησιμοποίηση του συστήματος IFF από τα τουρκικά αεροσκάφη. Το σύστημα αυτό παρέχει την αυτόματη αναγνώριση της εθνικότητας, αλλά και των προθέσεων των αεροσκαφών που το χρησιμοποιούν. Η Αθήνα, απέρριψε επίσης και την πρόταση για άμεση επαφή ελληνικών και τουρκικών κέντρων αεράμυνας για περιπτώσεις που τα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν στο ελληνικό FIR. Οι δύο τελευταίες προτάσεις, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, δε γίνονται αποδεκτές καθώς δεν εξασφαλίζουν τον έλεγχο του FIR Αθηνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψευδής εικόνα η ύφεση(1997-05-14 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις σε χαμηλούς τόνους(1997-05-03 00:00:00.0)
"Αγκυρα" από τον Πάγκαλο(1997-04-24 00:00:00.0)
"Πάγος" στα ελληνοτουρκικά(1997-04-04 00:00:00.0)
"Ανησυχία" στην Ευρωπαϊκή Ενωση(1997-03-06 00:00:00.0)
Ικανοποιημένος ο αμερικανικός παράγοντας(1997-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ