Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ανησυχία για την "εικόνα"

Η υποκριτική στάση των 15 βουλευτών στην τροπολογία για τους εκτάκτους στους ΟΤΑ, προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Παρενέργειες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκάλεσε η υποκριτική στάση των 15 - 20 βουλευτών, στην τροπολογία για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται ενοχλημένη από τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων βουλευτών, κυρίως γιατί δημιουργεί προβλήματα στην εικόνα, αλλά και στη συνοχή της ΚΟ, η οποία έχει "πληγεί" διαδοχικά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της "ανταρσίας" βουλευτών σε συγκεκριμένες ψηφοφορίες στη Βουλή (πολύτεκνες μητέρες, Φλοίσβος, έκτακτοι ΟΤΑ), αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (περίπτωση των "32"). Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις, ξεχωρίζει ένας συγκροτημένος πυρήνας που αντιδρά, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωμένη κάποια εναλλακτική πλατφόρμα ή να κινείται εκτός των ορίων της κυβερνητικής πολιτικής.

Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απασχολεί έντονα τα ηγετικά κλιμάκια, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα. Ευθύνες επιρρίπτονται στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη,ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του συνδέσμου ΚΟ - κυβέρνησης, γιατί δεν έχει κατορθώσει να παίξει ένα ρόλο, όπως παλαιότερα ο Α. Λιβάνης. Ο ίδιος ο υφυπουργός σε χτεσινές δηλώσεις του απέρριψε τις "λογικές επιστασίας", όπως είπε, των βουλευτών, άφησε όμως υπαινιγμούς λέγοντας ότι πρόκειται για "τροπολογία με παρελθόν". Παράλληλα, ενεργοποιείται το "εκσυγχρονιστικό μπλοκ", προκειμένου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει συγκεντρώσεις "εκσυγχρονιστών" βουλευτών σε σπίτια στελεχών της κυβέρνησης - αναφέρονται τα ονόματα των Τ. Μαντέλη και Στ. Σουμάκη - όπου εξετάζεται η κατάσταση και ανταλλάσσονται απόψεις για τη γραμμή αντιμετώπισης των "διαφωνούντων".

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να πείθει ότι οι βουλευτές υπονομεύουν ή αποστασιοποιούνται από την κυβέρνηση, στην οποία "παρέχουν συνεχώς στήριξη". Ο Δ. Ρέππας απαντώντας στα περί υπεράσπισης του νόμου Πεπονή δικαιολόγησε την κατάθεση της τροπολογίας λέγοντας ότι όταν προτάσεις συγκεντρώνουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας της Βουλής "η κυβέρνηση είναι δέσμια της πλειοψηφίας". Ο γραμματέας της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στον "Πλάνετ", παραδέχτηκε ότι "η χτεσινή εικόνα ασφαλώς δεν ήταν η καταλληλότερη δυνατή", αλλά τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τους εκτάκτους των ΟΤΑ.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές που αντέδρασαν προχτές στην τροπολογία υποστήριζαν ότι η κίνησή τους δεν είχε πολιτική διάσταση ούτε πρόθεση υπονόμευσης της κυβέρνησης, αλλά στόχευε αποκλειστικά στην υπεράσπιση του "νόμου Πεπονή".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ