Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κουβανέζικος λαός είναι αισιόδοξος

Η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρς μίλησε στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Πειραιά, με την οποία άνοιξε η αυλαία του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"

"Η Κούβα σήμερα έχει δύο λύσεις: Η να διατηρήσει τον σοσιαλισμό ή να ξαναγίνει το πορνείο των ΗΠΑ".

Αυτά τα λόγια που ακούστηκαν χτες, στο ΤΕΙ Πειραιά, από τα χείλη της Αλέιδα Γκεβάρα - κόρης του Τσε Γκεβάρα, που βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου φιλίας - δείχνουν την πίστη της νεότερης γενιάς των Κουβανών στα ιδανικά της επανάστασης και του σοσιαλισμού και τη βεβαιότητά τους, ότι για αυτούς υπάρχει μόνο ένας δρόμος για το μέλλον: Ο δρόμος της επανάστασης.

Η χτεσινή εκδήλωση στο ΤΕΙ άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", ένα Φεστιβάλ, που όπως τόνισε στο άνοιγμα της εκδήλωσης εκ μέρους της ΚΝΕ, η Αθηνά Μουζάκη, "στέλνει το μήνυμα της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, της πάλης της νεολαίας για τα δικαιώματά της, στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή".

Στη χτεσινή εκδήλωση μίλησε και ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ ο οποίος αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιείται το καλοκαίρι στην Κούβα, τονίζοντας ότι το Φεστιβάλ αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που κάποιοι βιάζονται να μιλήσουν για το τέλος των ιδεολογιών, αφού έχει ένα διπλό συμβολισμό: Πραγματοποιείται 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στο νησί της επανάστασης, την Κούβα, που βρίσκεται 30 μίλια από τις ΗΠΑ. "Το παγκόσμιο Φεστιβάλ, τόνισε, αισιοδοξούμε να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση των νέων και των λαών όλου του κόσμου στον ιμπεριαλισμό".

Παίρνοντας τον λόγο, η Αλέιδα Γκεβάρα αναφέρθηκε στη δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και από το εμπάργκο των ΗΠΑ. "Οι ΗΠΑ με τον αποκλεισμό, είπε, θέλουν να γονατίσουν την Κούβα. Ομως υποτίμησαν τις δυνάμεις του κουβανικού λαού. Ετσι οι ΗΠΑ επινόησαν τον νόμο Χελμς - Μπάρτον πιστεύοντας ότι έτσι θα λυγίσουμε. Και πάλι θα την πατήσουν". Η Αλέιδα αναφέρθηκε επίσης στην ανάκαμψη που παρουσίασαν οι δείκτες της κουβανικής οικονομίας το '96, τονίζοντας ότι η Κούβα μπορεί να τα πάει χρόνο με το χρόνο ακόμα καλύτερα.Πρόθυμη να απαντήσει στις ερωτήσεις των νέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η Αλέιδα συμμετείχε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για το φαινόμενο της εισροής ξένου κεφαλαίου στην Κούβα και τις τυχόν επιπτώσεις του στην πορεία του σοσιαλισμού. Η Αλέιδα Γκεβάρα εξήγησε ότι οι επενδύσεις και όλα τα κέρδη που προκύπτουν από αυτές, επιστρέφουν στο λαό και με το συνάλλαγμα το οποίο έχει ανάγκη η Κούβα, καλύπτονται πολλές κοινωνικές παροχές.

Η Αλέιδα τόνισε ότι ο κουβανικός λάος είναι πολύ δυνατός και απαιτητικός από την κυβέρνησή του αλλά και αισιόδοξος για το μέλλον. Βέβαια ο δρόμος που έχει να καλύψει προκειμένου να ζήσει χωρίς προβλήματα είναι πολύ μακρύς, τόνισε, ενώ χαριτολογώντας πρόσθεσε ότι σε αυτό θα βοηθούσε αν κέρδιζε ο σοσιαλισμός στις ΗΠΑ. "Τότε η Κούβα θα ήταν πολύ πιο ήσυχη", τόνισε.

Πολλοί ρωτούσαν τι θα συμβεί όταν ο Φιντέλ θα εκλείψει και η Αλέιδα Γκεβάρα χωρίς να κρύψει ότι αυτή θα είναι μια οδυνηρή στιγμή για τον λαό, τόνισε: "Δε φοβάμαι καθόλου για το μέλλον της Κούβας". "Υπάρχει ένα δυνατό Κομμουνιστικό Κόμμα με πολύ ικανά στελέχη, με μεγάλες δυνατότητες και σεβασμό από τον λαό, που είναι η πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης(2006-05-04 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στη σοσιαλιστική Κούβα(2006-04-30 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στη σοσιαλιστική Κούβα(2006-04-27 00:00:00.0)
Η υγεία αντέχει στον αποκλεισμό(1997-05-23 00:00:00.0)
Επίσκεψη στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πατησίων(1997-05-21 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς(1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ