Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα αντικειμενικά κριτήρια στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη των αντικειμενικών κριτηρίων του νόμου 2214/1994, καθώς ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Η. Παπαγεωργίου θα προτείνει σήμερα την παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου λόγω μείζονος σημασίας.

Επίσης, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι από νομοθετική πλευρά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα νομικά κριτήρια, προκειμένου να γίνει σαφής ο καθορισμός των αντικειμενικών τεκμηρίων και να είναι σύμφωνα με τα δεδομένα της κοινής πείρας για να μπορεί να επιτευχθεί δικαστικός έλεγχος από άποψη λογικής δομής του. Ουσιαστικά ο Η. Παπαγεωργίου θα επισημάνει ότι ο νόμος 2214/1994 είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Μέχρι τώρα υπήρξαν αντικρουόμενες αποφάσεις. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης του νόμου 2214/1994, ενώ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας τα αντικειμενικά κριτήρια κρίθηκαν συνταγματικά.

Η υπόθεση έφτασε και πάλι στο ΣτΕ μετά από αναίρεση του αντεπιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ