Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΛΜΥΡΟΥ
Περιμένουν το σύνθημα

Πάνω από 700 τρακτέρ από Φάρσαλα, Αλμυρό, Βελεστίνο, έχουν παραταχθεί στις άκρες της νέας Εθνικής Αθήνας - Θεσσαλονίκης, περιμένοντας την απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας.

Προχτές βράδυ οι αγρότες του Αλμυρού έκαναν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να κινήσουν κι αυτοί για τον μεγάλο αγώνα. Κι έτσι έκαναν. Χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 τρακτέρ και τράβηξαν γραμμή για την Εθνική Οδό. Ομως, πριν διανύσουν λίγα μέτρα, κατέφτασαν οι κλούβες με τα ΜΑΤ. Ακριβώς μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο, όπου τα παιδιά έπαιζαν στο προαύλιο - καθώς οι δάσκαλοί τους απεργούσαν - ένα λεωφορείο που κουβαλούσε τους κρανοφόρους, όρμηξε κατευθείαν πάνω στο τέταρτο τρακτέρ που περνούσε για να κόψει το δρόμο. Η σύγκρουση ευτυχώς δεν είχε δυσάρεστα επακόλουθα, εκτός από... τη σύλληψη του οδηγού του τρακτέρ, ενός μεσόκοπου αγρότη, του Παναγιώτη Μπιζάτη.Τι κι αν το λεωφορείο της Αστυνομίας παραβίασε το "Στοπ", τι κι αν η φάλαγγα των τρακτέρ περνούσε ήδη, έπρεπε να σταματήσει οπωσδήποτε! Αυτήν την εντολή είχε φαίνεται ο οδηγός - αστυνομικός και την εκτέλεσε. Ετσι σε λίγα δευτερόλεπτα, ο οδηγός του τρακτέρ βρέθηκε μέσα στην κλούβα, δεμένος με χειροπέδες από ένα κάθισμα.

Το γεγονός εξαγρίωσε τους αγρότες που συγκεντρώθηκαν στο σημείο της σύγκρουσης, όπου γρήγορα - γρήγορα πήραν θέσεις οι κρανοφόροι των ΜΑΤ. Ευτυχώς η ψυχραιμία επικράτησε και μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγροτών, ο επικεφαλής αξιωματικός της Αστυνομίας, μετά από μισή ώρα περίπου, έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο Π. Μπιζάτης. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, ενώ το σύνθημα "η τρομοκρατία δε θα περάσει", ακούστηκε σε όλον τον Αλμυρό.

Σε λίγο οι επικεφαλής της Αστυνομίας και ο παριστάμενος εισαγγελέας αποχωρούν. Εκείνη τη στιγμή, όμως, έρχεται η είδηση που γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. "Πάνω από 400 τρακτέρ έχουν ξεκινήσει από τα Φάρσαλα και κατευθύνονται προς τον Αλμυρό". Είναι είδηση χαρμόσυνη, αλλά κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Δε χρειάζεται να το ξέρουν άλλοι. Υπάρχουν πολλά αυτιά που τεντώνονται προς κάθε κατεύθυνση. Και η παραμικρή πληροφορία που αρπάζουν οι χαφιέδες έχει μεγάλη αξία για τ' αφεντικά τους. Πόσοι είναι, πού βρίσκονται, πού θα στρίψουν;

Το ελικόπτερο της Αστυνομίας που στοίχισε ένα δισεκατομμύριο δραχμές εξακολουθεί να κόβει βόλτες από πάνω, αλλά τι να πρωτοπρολάβει να δει. Παντού κινούνται τρακτέρ. Οι Αλμυριώτες είναι ήδη μια ανάσα από την Εθνική. Το δημοσιογραφικό καθήκον μάς καλεί να τρέξουμε προς τη μεγάλη φάλαγγα που έρχεται από τα Φάρσαλα. Κάπου στη μέση της διαδρομής, σε ένα ύψωμα όπου ο δρόμος στενεύει, είναι αραγμένα: ένα όχημα της Πυροσβεστικής, ένα φορτηγό της Νομαρχίας και τρία περιπολικά της Αστυνομίας. Δύο πυροσβέστες και καμιά δεκαριά αστυνομικοί κινούνται για να νικήσουν το κρύο, αφού περιμένουν εκεί από νωρίς το πρωί, με εντολή να σταματήσουν τον "εχθρό". Δε σκέφτηκαν όμως αυτοί που τους έστησαν εκεί, ότι τα τρακτέρ δεν έχουν ανάγκη την πολυτέλεια της ασφάλτου...

Σε λίγο εμφανίζεται η φάλαγγα. "Ποτάμι" τα τρακτέρ, με αναμμένα φώτα, τραντάζει ο τόπος. Προπορεύονται περίπου 15 ΙΧ και στα πρώτα από αυτά, ο Γιάννης Παττάκης και ο Θανάσης Τσατόπουλος, μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής.

Σε κάποιο σημείο, τα τρακτέρ με τον Θ. Τσατόπουλο στρίβουν αριστερά και χάνονται μέσα στα υψώματα. Τα ΙΧ συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους και φτάνουν στο μπλόκο. Ο επικεφαλής αστυνομικός δηλώνει ότι έχει εντολή να μην τους αφήσει να περάσουν. Εκεί έφτασε λοιπόν η κυβέρνηση. Να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε όλους! Σε λίγα λεπτά η ουρά από αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία εκατέρωθεν του αστυνομικού μπλόκου γίνεται μεγάλη. Ο δρόμος Αλμυρού - Φαρσάλων έχει πάντα μεγάλη κίνηση. Ο επικεφαλής αστυνομικός το βλέπει, εισπράττει έντονες διαμαρτυρίες, αλλά οι προϊστάμενοί του εξακολουθούν να επιμένουν στην εντολή. Αυτό που θέλουν είναι να μην περάσουν τα τρακτέρ.

Ομως μάταια. Σε λίγη ώρα η φάλαγγα των τρακτέρ με επικεφαλής τον Γ. Παττάκη έχουν φτάσει στην Εθνική. Ενα τμήμα της κοντά στο Αερινό και το άλλο ανάμεσα στο Αερινό - Μικροθήβες. Τα τρακτέρ κινούνται σε αγροτικό δρόμο παράλληλο της Εθνικής και ανά διαστήματα γυρίζουν με μέτωπο προς αυτήν. Σε κάποιο σημείο, περίπου 50 "βλέπουν" την Εθνική. Εκεί εκτυλίσσονται κωμικές και συνάμα τραγικές στιγμές. Οι επικεφαλής των αστυνομικών παρατάσσουν απέναντι τους κρανοφόρους των ΜΑΤ! Μερικοί από αυτούς κοιτούν με βλέμμα υπεροπτικό, έτοιμοι να χτυπήσουν σίδερα και ανθρώπους, δεν έχει γι' αυτούς σημασία. Αλλοι κοιτούν σαστισμένοι και άλλοι με βλέμμα που δείχνει πως ίσως αντικρίζουν απέναντι στους "εχθρούς" πατεράδες ή αδέλφια τους.

Ομως οι αγρότες εξακολουθούν να κρατούν την ψυχραιμία τους. Δε θέλουν την παραμικρή σύγκρουση. Σε λίγο, με διαφορά λίγων λεπτών στήνονται τα δύο μπλόκα αντιπερισπασμού στην Εθνική. Η κυκλοφορία διακόπτεται. Ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα βρίσκονται κλούβες με ΜΑΤ και περιπολικά. Στο ένα από τα μπλόκα οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τέσσερις αγρότες τους οποίους αφήνουν ελεύθερους μετά από λίγη ώρα.

Οι αγρότες δε θέλουν να στήσουν μπλόκο όπου να 'ναι. Αντικειμενικός τους σκοπός είναι το σταυροδρόμι του Αλμυρού. Ο κύριος όγκος των τρακτέρ προχωρά ακάθεκτος. Σε λίγο θα συναντηθούν με αυτά που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στον Αλμυρό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ