Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θηλιά σε Ταμεία και νοσοκομεία

Αυξάνονται τα νοσήλια και μειώνονται οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία. Ετοιμάζεται και το νομοσχέδιο για την υγεία

Η αύξηση των νοσηλίων - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, ότι χτες δεν ήταν μέρα νοσηλίων - ήταν ένα απ' τα βασικά θέματα της χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οχι μόνο απλώς θίχτηκε το θέμα αλλά - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες - αποφασίστηκε ο "εξορθολογισμός των νοσηλίων", που θα προσεγγίζει την πραγματικότητα. Αυτό θα σημάνει τρομακτικά βάρη στα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα τα τινάξει στον αέρα.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συγκαλύψει το ξετίναγμα των Ταμείων, με το επιχείρημα της "επί πλέον ενίσχυσης" των Ταμείων, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις περικοπές των επιχορηγήσεων προς τα νοσοκομεία.

Οι πιθανές διαβεβαιώσεις περί ενίσχυσης των Ταμείων διαψεύδονται απ' την ίδια την πραγματικότητα: Ηδη η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ για το 1997 μειώθηκε σε 230 δισ., από 236 δισ. που ήταν το 1996. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μείωσε κατά 27% (από 13,5 δισ. σε 9,8 δισ.) το 1997 τις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων.

Την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα νοσήλια αποκάλυψε ο "Ρ" στις 17.1.1997 και επιβεβαιώνει η πρακτική της κυβέρνησης με την τμηματική θεσμοθέτηση αυτής της απόφασης:

  • Στις 22.1.1996 η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον"Περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Κρατικών Δαπανών", η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης των θεμάτων νοσηλίων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και θα συγκροτηθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών και θα έχει πρόεδρο τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
  • Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του ημερήσιου ή ενοποιημένου κλειστού νοσήλιου διαφοροποιημένου κατά κατηγορία ιατρικών υπηρεσιών ή συνολικό νοσήλιο (κλειστό) κατά διαγνωστική κατηγορία.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια δέσμη αποφάσεων και θεσμικών ρυθμίσεων που στην κυριολεξία βάζουν "οικονομική θηλιά" στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ