Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλιά συνταγή σε νέα έκδοση

H μέθοδος δεν είναι καινούρια. Το αστικό κράτος έχει όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς στη διάθεσή του για να αντιμετωπίζει τον εχθρό λαό. Αυτός ο"εχθρός" θεωρείται ο πιο επικίνδυνος για την άρχουσα τάξη, όταν και εφόσον διεκδικεί το δίκιο του. Με την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης των αγροτών για νέες κινητοποιήσεις, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο του "κοινωνικού διαλόγου". Αλλωστε, το απαίτησαν τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα των μεγαλοεπιχειρηματιών, με επικεφαλής το ΣΕΒ. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ομολογημένη "ανομία".

Καταστρώνεται, λοιπόν, από την κυβέρνηση η επιχείρηση κατασυκοφάντησης των κοινωνικά καταπιεσμένων και των αγώνων τους, η προκατασκευή ενόχων και η απαίτηση καταδίκης ηθικών αυτουργών, η υπόμνηση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να ασκήσει τα καθήκοντά της απέναντι στην "ανομία" των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και ο κατασταλτικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα για δράση. Στόχος, η προετοιμασία της κοινής γνώμης να αποδεχτεί την κρατική καταστολή ως συστατικό στοιχείο "δημοκρατίας" και "νομιμότητας", που διασαλεύονται από τους αγώνες και, ταυτόχρονα, η δημιουργία κατάλληλου κλίματος αναχαίτισης των λαϊκών διεκδικήσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να επιβεβαιώσει το ρόλο της κυβέρνησής του και το δικό του, ως ισχυρών προστατών των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, λέγοντας ότι: "Ο Βενιζέλος όταν έκανε το Ιδιώνυμο, είχε την εποχή εκείνη αιτιολογία ισχυρή". Βεβαίως, το Ιδιώνυμο καθιέρωνε το αδίκημα "με ίδιον χαρακτήρα", το αδίκημα να σκέπτεσαι "αριστερά". Ο ίδιος ο Βενιζέλος, στηριγμένος στο Ιδιώνυμο, δήλωνε στη Βουλή το Δεκέμβρη του 1929: "Εγώ δε θα επιτρέψω την αύξησιν των ημερομισθίων... Η ικανοποίησις των αιτημάτων των εργατών σημαίνει την ανατροπήν μου... Τη γενικήν απεργίαν θα θεωρήσω ως επανάστασιν και θα την καταπνίξω δι' όλων των ευρισκομένων εις τη διάθεσίν μου μέσων...". (Γ. Κατσούλη, "Ιστορία του ΚΚΕ", τόμος Γ σελ.114)

Eίναι γεγονός ότι στην ιστορική διαδρομή του λαϊκού κινήματος υπάρχουν σταθμοί κορυφαίων γεγονότων, που επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία. Το αγροτικό κίνημα από τα πρώτα του βήματα αντιμετώπισε την κρατική βία και τρομοκρατία σε όλο τους το μεγαλείο. Δεν είναι μόνο η ιστορική εξέγερση του Κιλελέρ.

Στα 1925, το αγροτικό κίνημα σε κοινή δράση με το κίνημα των "Παλαιών Πολεμιστών" (οι στρατιώτες που πήραν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1918 - 1922), διεκδικούν κατάργηση των τοκογλυφικών χρεών, απαλλαγή της αγροτιάς από τη βαριά φορολογία κλπ. Το Γενάρη του 1925 οργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρισα με συμμετοχή αγροτών από όλο το νομό. Οι αγρότες με μαύρες σημαίες διεκδικούν λύση στα αιτήματά τους και προβάλλουν το σύνθημα της απαλλοτρίωσης των τσιφλικιών. Η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου έχει ανακαλύψει τον "κομμουνιστικό δάκτυλο" που υποκινεί τους αγρότες και αντιδρά με συλλήψεις και ένοπλες επεμβάσεις από τη χωροφυλακή και το στρατό. Τον ίδιο μήνα ξεσπά μαζικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά. Και εδώ η αστυνομία είναι προετοιμασμένη. Κάνει συλλήψεις και ταυτόχρονα κτυπά τους διαδηλωτές αγρότες και παλαιοπολεμιστές. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις με ακόμη πιο μαχητικές κινητοποιήσεις που κορυφώνονται με καταλήψεις μοναστηριακών κτημάτων στη Βοιωτία (Καζακλάρ, Καρατζόλι, Στεβένικα) και στις 2 Φλεβάρη 1925 γίνεται κατάληψη μοναστηριακών κτημάτων στο Καστράκι της Καλαμπάκας και μεγάλη κινητοποίηση αγροτών και παλαιοπολεμιστών στα Τρίκαλα. Την κατάληψη κτημάτων στο Καστράκι ακολουθεί η παρουσία του αντιεισαγγελέα Τρικάλων στο χωριό και του διοικητή της χωροφυλακής της Καλαμπάκας. Στόχος τους, η προσπάθεια τρομοκράτησης μέσω απειλών, ώστε να εγκαταλειφθεί ο αγώνας. Οταν αυτά τα μέτρα δε λύγισαν τους αγρότες, τότε κύκλωσαν το χωριό με στρατό. Επεχείρησαν δε να συλλάβουν τον επικεφαλής της κινητοποίησης που αντιστάθηκε και αυτό στάθηκε αφορμή για να επέλθει σύγκρουση ανάμεσα στους αγρότες και τα ένοπλα τμήματα χωροφυλακής και στρατού.

Aυτά τα γεγονότα οδήγησαν σε συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Ηδη, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της περιοχής έχει αποφασίσει τη βίαιη καταστολή του κινήματος. Το συλλαλητήριο στα Τρίκαλα κτυπήθηκε με όπλα και είχε νεκρούς. Την επόμενη μέρα, οι αρχές επιδόθηκαν σε μια συστηματική εκστρατεία διαστρέβλωσης των γεγονότων, ότι πυροβόλησαν οι αγρότες, ότι με την επέμβαση στρατού και χωροφυλακής σώθηκε η πόλη από τους διαδηλωτές και βέβαια ότι η κινητοποίηση δεν έγινε κάτω από το βάρος των προβλημάτων των αγροτών, αλλά με "εξωτερική υποκίνηση" από τους κομμουνιστές. Επίσης έγιναν συλλήψεις 27 διαδηλωτών που οδηγήθηκαν σε δίκη και καταδικάστηκαν οι 13 από αυτούς στο Στρατοδικείο Λάρισας. Η εφημερίδα "Θάρρος" των Τρικάλων, εκφράζοντας τις απόψεις των κρατικών αρχών, αναφέρει στις 3/2/1925: "Τραχύ κομμουνιστικό κίνημα μετέβαλε την πόλιν εις πεδίον μάχης... Δεν αποκλείεται όμως να συνεργάσθη μετ' αυτών και ο ανοηταίνων παλαιοκομματισμός. Διότι ηκούσθη και μια φωνή, εις το πανδαιμόνιον των φωνών, "Ζήτω ο βασιλεύς" και διότι υπήρξαν χθες αντιβενιζελικοί πολιτευόμενοι οίτινες καταφέροντο κατά των αρχών, ενώ όλος ο κόσμος αντελήφθη ότι αι αρχαί επέδειξαν καρτερικήν όντως εφεκτικότητα".

Δε θυμίζουν τα παραπάνω τη σύγχρονη προπαγάνδα, ότι η κυβέρνηση έδειξε ανοχή, ευαισθησία, δεν ήταν αδιάλλακτη, σε αντίθεση με τους αγρότες που έφθασαν στα άκρα, ότι τα προβλήματα λύθηκαν και ο αγώνας είναι υποκινούμενος από τους κομμουνιστές;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στις σύγχρονες συνθήκες. Η αντίθεση ανάμεσα στους αγρότες και την κυβέρνηση είναι στο έδαφος των οξύτατων προβλημάτων τους, που απαιτούν άμεσα λύση και αυτή είναι η βάση της πλατιάς συμμετοχής, της ενότητας, της μαχητικότητας και της δύναμης του αγώνα τους.

Στ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ