Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή

Παρά την αστυνομοκρατία, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης

"Κάτω από τη μύτη" ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Καρδίτσας προχώρησαν χτες σε συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ζητώντας πολιτικές λύσεις στα προβλήματα τους και όχι αστυνομοκρατία και τρομοκρατία.

Ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για τις μορφές των κινητοποιήσεων μέχρι της 4 Φλεβάρη, οι αγρότες της Καρδίτσας κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο Μικρό Βουνό Λάρισας στη θέση "Γκιώλη", στα όρια με το νομό Καρδίτσας. Οι αγρότες προσυγκεντρώθηκαν στο "Δέλτα" της Ιτέας και από κει με εκατοντάδες αυτοκίνητα, σχημάτισαν κονβόι και κατευθύνθηκαν στο χώρο που επέλεξαν να καταλάβουν. Ολη η περιοχή χτες το πρωί, αστυνομοκρατούνταν και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν λάβει επίκαιρες θέσεις κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, από τη Λάρισα μέχρι το Δομοκό. Παρ' όλα αυτά, οι αγρότες κατάφεραν να καταλάβουν τη γραμμή, χωρίς να έρθουν σε αντιπαράθεση με την Αστυνομία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Βέβαια, όλα αυτά έγιναν κάτω από το "άγρυπνο βλέμμα" του ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ, που επιστρατεύτηκε για να μπορεί να ελέγχεται ο "εχθρός" και από αέρος.

Η χτεσινή κινητοποίηση είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που εδώ και τέσσερις μέρες χαρακτηρίζουν τον αγώνα της αγροτιάς της Θεσσαλίας. Παλμός, αποφασιστικότητα, αποφυγή κάθε είδους έντασης, συνέπεια και πολύ καλή οργάνωση. Πράγμα που φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Οι αγρότες προσήλθαν στο χώρο της προσυγκέντρωσης από νωρίς το πρωί με πολλά ΙΧ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ στα γύρω χωριά οι πλατείες με τα παραταγμένα τρακτέρ να δεσπόζουν είχαν γεμίσει με κόσμο.

Στις 10.40 δόθηκε το σύνθημα εκκίνησης. Προπορεύεται το αυτοκίνητο που επιβαίνει ο Β. Μπούτας και σε 20 λεπτά πορείας σε ασφάλτινους δρόμους και χωματόδρομους φτάνουν στη θέση "Γκιώλη". Εκεί αφήνουν τα αυτοκίνητα και ανεβαίνουν με ορμή στις γραμμές του τρένου. Το πρώτο σύνθημα δεν αργεί να δονήσει την ατμόσφαιρα: "Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς", το ίδιο σύνθημα "αφιερώθηκε" από τους αγρότες και στον Ευαγ. Γιαννόπουλο.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, οι αγρότες δε σταμάτησαν να φωνάζουν με όλη τη δύναμη της φωνής τους, σαν να θέλανε τα λόγια από τα συνθήματα να ακουστούν σε όλο το κάμπο.

Αφού το ελικόπτερο της Αστυνομίας πέρασε πολλές φορές πάνω από τους συγκεντρωμένους αγρότες, μια ώρα αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους δυο κλούβες της Αστυνομίας και αρκετά περιπολικά. Ο Επιθεωρητής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Γ. Ζαφειρόπουλος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας, Γ. Μπαλαμπάνης, ανέβηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές και ζήτησαν από τους αγρότες να αποχωρήσουν. Ο Β. Μπούτας τους απάντησε: "Ξέρουμε ότι υπάρχουν αυστηρές εντολές της κυβέρνησης. Στόχος μας δεν είναι να καταλύσουμε το κράτος, όπως θέλουν να μας κατηγορήσουν. Εκείνο που θέλουμε είναι να δείξουμε τα προβλήματά μας και πολύ περισσότερο δε θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με την Αστυνομία. Πολλοί από σας είστε αδέρφια και παιδιά μας".

Τελικά οι αγρότες αποχώρησαν συντεταγμένα την ώρα που είχαν επιλέξει και ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα το πρωί. Τη στιγμή που αποχωρούσαν πέρασαν δυο αμαξοστοιχίες και οι επιβάτες τους βγήκαν στα παράθυρα των βαγονιών χαιρετώντας τους αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς νερό, φαΐ και φάρμακα...»(2023-09-16 00:00:00.0)
Παρασύρθηκε από τρένο 13χρονη(2001-03-15 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για πιο μαζικό, πιο δυναμικό αγώνα(1998-01-24 00:00:00.0)
Αναβιώνουν τα "μπλόκα"(1998-01-23 00:00:00.0)
Το σύνθημα δόθηκε(1998-01-21 00:00:00.0)
Δεν πέρασε η τρομοκρατία(1997-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ