Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν είναι μόνο η καθαριότητα

Με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εκτάκτων, για την τακτοποίησή τους, αναδείχτηκε μόνο το πρόβλημα εργαζομένων στην καθαριότητα. Υπάρχουν, όμως, και έκτακτοι σε Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς.

Τα παραπάνω τονίζει ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος,που αναφέρει σαν παράδειγμα το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης, όπου υπηρετούν 25 καθηγητές, όχι πλήρους απασχόλησης και η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τις προσλήψεις τους ως ωρομίσθιους. Σημειώνει, ακόμα, τις περιπτώσεις καθηγητών, που απασχολούνται από το δήμο σε προγράμματα μαζικής άθλησης και διδασκαλίας χορού. Καθηγητές, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με 2.000 δημότες και παρέχουν υπηρεσίες σε τομείς, όπου δε δραστηριοποιείται η κεντρική διοίκηση.

"Αυτοί, σημειώνει, δεν έχουν σύμβαση εργασίας, αλλά δελτίο παροχής υπηρεσιών και ουσιαστικά είναι στον αέρα. Και οι δήμοι δεν τους κολλούν ένσημα, εφόσον η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσληψή τους ως ωρομίσθιους. Είναι κλασική περίπτωση "μαύρης εργασίας", με ευθύνη των κυβερνώντων. Εμείς, βέβαια, χρειαζόμαστε αυτούς τους εργαζόμενους. Και οι μόνες επιλογές που μας δίνει η κυβέρνηση είναι ή να συνεχίσουμε να τους απασχολούμε "παρανομώντας" ή να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση των ανάλογων δημοτικών υπηρεσιών".

Παράλληλα, κάνει λόγο για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις συμβάσεις εργασίας, διάρκειας οχτώ μηνών, για δημοτικούς υπαλλήλους. Αναφέρεται στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου, όπου απασχολούνται ένας ψυχολόγος, μία κοινωνιολόγος και μία υπάλληλος για γραμματειακή υποστήριξη. Σκοπός του Σταθμού είναι η παροχή βοήθειας προς του ναρκομανείς και τις οικογένειές τους, καθώς και προς οικογένειες που μέλη τους παρουσιάζουν βίαιη, εγκληματική και αντικοινωνική συμπεριφορά.

"Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται με οχτάμηνη σύμβαση. Οταν λήξει, θα πρέπει, βάσει του νόμου, να τους απολύσουμε και να προσλάβουμε άλλους, αν εγκρίνει νέες προσλήψεις η κυβέρνηση. Αν δεν εγκρίνει, θα πρέπει να κλείσουμε το Σταθμό. Αλλά ακόμα και να εγκρίνει, γιατί να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των ίδιων εργαζομένων; Πώς να απολύσουμε ανθρώπους, που οι δημότες έχουν συνδεθεί μαζί τους; Τι εξυπηρετεί αυτό, πέρα από την ανακύκλωση της ανεργίας;", ρωτάει ο δήμαρχος της Πετρούπολης.

Τονίζει, τέλος, πως είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης για περιορισμό του "κοινωνικού κράτους". Δηλαδή, να μην παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες η κεντρική διοίκηση, αλλά και να μην επιτρέπει ούτε στους ΟΤΑ να τις παρέχουν. "Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και Τοπικές Ενώσεις πρέπει να αξιώσουν από την κυβέρνηση να μας "επιτρέψει" να ασκήσουμε εκείνες τις αρμοδιότητες που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος", καταλήγει ο Γ. Γιώγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ