Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Προσιτά στους υποψήφιους τα χτεσινά θέματα

Πώς τα έκριναν οι Ενώσεις Φιλολόγων, Φυσικών και η Μαθηματική Εταιρεία

Μέσα στις δυνατότητες των υποψηφίων χαρακτήρισαν οι επιστημονικές ενώσεις τα ζητήματα της Φυσικής της Α και Β Δέσμης, των Αρχαίων Ελληνικών της Γ Δέσμης και των Μαθηματικών, στα οποία διαγωνίστηκαν χτες οι απόφοιτοι των ΤΕΛ. Σήμερα, οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα της Ιστορίας.

Η εκπομπή των θεμάτων για την Α και Β Δέσμη ξεκίνησε στις 7.00 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 7.33 π.μ. Η αποστολή των θεμάτων για τους υποψηφίους των ΤΕΛ ξεκίνησε στις 9.30 π.μ. και ολοκληρώθηκαν στα εξεταστικά κέντρα στις 9.54.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε χτες στην εικόνα, που έφτασε στο υπουργείο από τα βαθμολογικά κέντρα, των γραπτών της έκθεσης της Α, Β και Γ Δέσμης τονίζοντας ότι από το μικρό δείγμα που έχει διορθωθεί, προκύπτει ότι η βαθμολογία κυμαίνεται σε συνηθισμένα επίπεδα με μικρές αποκλίσεις, ενώ δεν έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τους βαθμολογητές.

Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών

"Προσιτά στους υποψηφίους και σαφή στη διατύπωσή τους", χαρακτηρίζει τα θέματα της Φυσικής η Ενωση Ελλήνων Φυσικών: "Τα δύο από τα τέσσερα ερωτήματα της θεωρίας (1α, 2α) απαιτούσαν, εκτός από το γνωστικό μέρος, και κριτική σκέψη από τη μεριά των υποψηφίων.

Ειδικά για πρώτη φορά, ζητήθηκε από τους υποψήφιους η δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σύνολο διατυπωμένων προτάσεων τις ορθές, με ταυτόχρονη αιτιολόγησή τους, γεγονός που κρίνεται θετικό κατά την άποψή μας. Οι ασκήσεις δεν παρουσίασαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία".

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

"Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών είναι μέσα στις δυνατότητες των υποψηφίων. Εχουν, ωστόσο, κάποια δύσκολα σημεία, τα οποία θα είναι και το κριτήριο της διαβάθμισης κατά την αξιολόγηση". Τα παραπάνω τονίζει σχετικά με τα θέματα των αρχαίων η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων:

Ειδικότερα τονίζεται:

"Τα ζητούμενα στη γραμματική παρατήρηση ελέγχουν, όπως πάντα, τη μνημονική ικανότητα των υποψηφίων, αντίθετα προς την ισχύουσα διδακτική μέθοδο. Οι δύο συντακτικές παρατηρήσεις, και ιδιαίτερα η μετασχηματιστική, αναφέρονται άμεσα στη λειτουργία του λόγου και ελέγχουν τη δυνατότητα του υποψήφιου να την κατανοήσει. Θα ήταν, βέβαια, προτιμότερο η γραμματική και η συντακτική παρατήρηση, σε συνδυασμό, να οδηγούν στην ανίχνευση της δομής και της οργάνωσης του λόγου και των υφολογικών ιδιαιτεροτήτων.

Η ερμηνευτική παρατήρηση ελέγχει επαρκώς το βαθμό κατανόησης του αποσπάσματος, από ρόλο που δεν παραπέμπει ευθέως στο πρωτότυπο κείμενο.

Η επιλογή του διδαγμένου κειμένου είναι εύστοχη και άκρως επίκαιρη σε ένα εξεταστικό σύστημα που αναδεικνύει "δοξόσοφους" αντί "σοφών"! Πάντως, ο έλεγχος της μεταφραστικής ικανότητας του υποψηφίου περιορίζεται στο αδίδακτο κείμενο, το οποίο, με τον ευδιάκριτο θεματικό του άξονα και το σαφές περιεχόμενό του, βοηθάει τον υποψήφιο στην προσέγγιση και στην απόδοσή του στη νέα ελληνική. Οπωσδήποτε, βασική προϋπόθεση είναι η ικανότητα του υποψηφίου να διακρίνει την ειδική σημασία των λέξεων στο συγκεκριμένα νοηματικό περιβάλλον. Αυτό πρέπει, κατά πρώτο λόγο, να απαιτείται".

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχολιάζοντας τα θέματα των μαθηματικών, στα οποία εξετάστηκαν χτες οι υποψήφιοι από τα ΤΕΛ, τονίζει: "Θεωρούμε θετικό το βήμα της εξέτασης των αποφοίτων των Τεχνικών Λυκείων για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Αναμένουμε τα αποτελέσματα, για να συμπεράνουμε το επίπεδο προετοιμασίας των υποψηφίων αυτών, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία".

Αναλυτικά για τα τρία ζητήματα τονίζουν τα εξής:

"Ζήτημα 1ο: Στα πλαίσια των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου, το θέμα είναι διαπραγματεύσιμο από την πλειοψηφία των υποψηφίων. Ζήτημα 2ο: Α Θεωρία από το βιβλίο, Βα Σχετικά απλό, Ββ Θα δυσκολέψει και τους καλύτερους της ομάδας αυτής των υποψηφίων. Ζήτημα 3ο: 3Α για καλά προετοιμασμένους. 3Β και Ζήτημα 4ο: Υπάρχουν παρόμοια θέματα στο σχολικό βιβλίο, αλλά αυτό δεν εγγυάται την επιτυχή διαπραγμάτευση από την πλειοψηφία των υποψηφίων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ