Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχονται πρόστιμα για το περιβάλλον

Εξοντωτικά πρόστιμα αρκετών δισ. δρχ. θα αρχίσει να πληρώνει πλέον η χώρα μας, λόγω μη τήρησης της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πρώτο από τα πρόστιμα αυτά θα "πέσει" για το γνωστό θέμα της ρύπανσης του Κουρουπητού στο Νομό Χανίων από τα αστικά και τοξικά απορρίμματα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εισηγούμενη την επιβολή ημερήσιου προστίμου 24.600 ECU (7,6 εκατ. δρχ.) για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης της χώρας μας στις κοινοτικές οδηγίες 75/442 και 78/319, που αφορούν την εξασφάλιση της ασφαλούς διάθεσης των αποβλήτων και των τοξικών.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μια δεκαετία περίπου, αλλά παρ' όλα αυτά το ΥΠΕΧΩΔΕ εξακολουθεί να ολιγωρεί και να μην παίρνει καμιά πρωτοβουλία για την ασφαλή διάθεση και διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή της Κρήτης. Πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης προσπάθησε να παίξει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" και να ρίξει όλες τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή στους κατοίκους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Με επιστολή του μάλιστα τους απειλεί ότι σε περίπτωση που επιβληθούν τα πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο, θα περικοπούν αντίστοιχοι πόροι από άλλα έργα του Νομού Χανίων.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν σε βάρος της χώρας μας άλλες δύο υποθέσεις που αφορούν τη μη τήρηση αντίστοιχων οδηγιών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη διατήρηση των φυσικών βιότοπων. Αν η χώρα μας καταδικαστεί και για τις υποθέσεις αυτές, τότε κινδυνεύει να της επιβληθούν αντίστοιχα βαριά πρόστιμα.

Ολα αυτά βέβαια αποδεικνύουν ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος, που εκτοξεύονται κατά καιρούς από τον αρμόδιο υπουργό, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σαπουνόφουσκες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ