Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Τεράστιες καταστροφές στην μηλοκαλλιέργεια της Αγιάς στη Λάρισα, προκάλεσε η σφοδρή ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή, στην οποία παράγεται το 30% της συνολικής μηλοπαραγωγής της χώρας μας. Οι ζημιές φτάνουν και στο 90% και εκατοντάδες μηλοπαραγωγοί των χωριών των δήμων Αγιάς και Λακέρειας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αφού στην πληγείσα περιοχή το μήλο είναι, σχεδόν, μονοκαλλιέργεια. Το μέγεθος της ζημιάς αναγνώρισε και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Στην περιοχή περιόδευσαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ρίζο Μαρούδα, που και τα δικά του δέντρα υπέστησαν μεγάλη ζημιά - καλώντας τους μηλοπαραγωγούς να απαιτήσουν γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις, ουσιαστικές αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία θέτει το πάγιο αίτημα για αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το σύνολο των ζημιών, από οποιονδήποτε φυσικό κίνδυνο. Και ζητά την αύξηση της τιμής του προϊόντος, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή και φέτος είναι ακόμα μικρότερη (το μήλο «φεύγει» από το χωράφι με 35 - 38 λεπτά το κιλό και φτάνει στην κατανάλωση στα 1,5 - 1,6 ευρώ).

Ακόμα, διεκδικεί τη μείωση του κόστους παραγωγής. Για την παραγωγή ενός κιλού μήλων, ο παραγωγός ξοδεύει περίπου 30 λεπτά, καθώς τα αγροτικά μέσα και εφόδια είναι πανάκριβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φυτοφάρμακα έχουν και 10πλάσια τιμή στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Πρόβλημα υπάρχει και στη διάθεση του προϊόντος, καθώς οι μηλοπαραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της πολιτικής των εισαγωγών και βρίσκονται στο έλεος των εκβιασμών των εμπόρων. Οι έμποροι παίρνουν την παραγωγή χωρίς να πληρώνουν αμέσως, αλλά δίνουν μια μικρή προκαταβολή και αφήνουν τους παραγωγούς «στο περίμενε».

Η ανεμοθύελλα που έπληξε τα μήλα της Αγιάς έρχεται μετά τις μεγάλες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, που προκάλεσαν καταστροφές και σε άλλες καλλιέργειες της Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι και στους τέσσερις νομούς της περιοχής, «πνίγηκαν», με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής (40% - 50%), ενώ υπάρχει κίνδυνος πολλοί βαμβακοπαραγωγοί να μην μπορέσουν καν να συγκομίσουν ό,τι απέμεινε.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό είναι ψίχουλα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Μπασιάκος, πήγε, λίγο πριν τις τοπικές εκλογές, στην περιοχή και υποσχέθηκε αποζημιώσεις, αλλά αυτές οι, προεκλογικού χαρακτήρα, υποσχέσεις δεν ησυχάζουν κανέναν.

Γι' αυτό και το συνεπές αγροτικό κίνημα ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπο και κονδύλια για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματoς των παραγωγών. Από την άλλη, οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές της γνωστής «θεσσαλικής παρέας», επιχειρούν πάλι να αποπροσανατολίσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, θέτοντας ως μοναδικό αίτημα την αύξηση της επιστροφής του παρακρατηθέντος ΦΠΑ, η οποία, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μειώθηκε πολύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ