Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Η πολιτική της ΕΕ αποθρασύνει το καθεστώς Ντενκτάς

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και την κατοχή της Β. Κύπρου, ως υπεύθυνη για τις νέες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Σε προ ημερήσιας διάταξης παρεμβάσεις τους οι Κ. Αλυσσανδράκης και Στρ. Κόρακας καταδίκασαν την πρόσφατη προκλητική ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής που, την παραμονή της έναρξης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς διακοινοτικών συνομιλιών στη Γενεύη, προώθησαν τις θέσεις τους καταλαμβάνοντας ζώνη 200-300 μέτρων στην πράσινη γραμμή, εγκλωβίζοντας Ελληνοκύπριους και παρεμποδίζοντας το έργο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Επισήμαναν επίσης ότι η νέα αυτή πρόκληση έγινε δίπλα στη βρετανική βάση, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των εκεί βρετανικών στρατευμάτων.

Οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το τουρκικό καθεστώς και ο Ντενκτάς έχουν αποθρασυνθεί, από:

  • Την απόφαση του Ελσίνκι που ανακήρυξε την Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα και αποδέχτηκε ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς επίλυση του Κυπριακού, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την εισβολή και την κατοχή.
  • Τις δηλώσεις του Επιτρόπου Φερχόιγκεν για το χαρακτήρα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αλλά και την παραδοχή από μέρους του της διχοτόμησης της Κύπρου με την ένταξη μόνο του ελεύθερου τμήματός της στην ΕΕ.
  • Τη δήλωση για το Κυπριακό του «G - 7», όπου συμμετέχουν και κυβερνήσεις χωρών - μελών της ΕΕ, η οποία περιφρονεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας έθεσαν το ερώτημα, τι θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα τόσο από τα εδάφη που κατέλαβαν πρόσφατα, όσο και από όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Αιτιολογώντας την ψήφο των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο θέμα της σύναψης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου για συνεργασία στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Κ. Αλυσσανράκης δήλωσε τα εξής:

«Η συμφωνία προβλέπει ότι το κόστος συμμετοχής των Κυπριακών επιχειρήσεων θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ομως, για τις υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το αντίστοιχο κόστος καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους. Μολονότι το ποσό που προβλέπει τη συμφωνία είναι μικρό (150.000 Ευρώ), το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ουσίας επιπλέον, και σε άλλα προγράμματα που συμμετέχει η Κύπρος, το κόστος καλύπτεται από την ίδια. Αυτό αποτελεί μια προφανή αδικία εις βάρος της.

Το συνολικό κόστος της προσαρμογής της Κύπρου στο «κοινοτικό κεκτημένο» υπολογίζεται ανάμεσα σε 500 και 900 εκατομμύρια κυπριακές λίρες (1 με 1,8 δισ. Ευρώ) ενώ η χρηματοδότηση που παίρνει από την ΕΕ είναι απειροελάχιστη. Είναι φανερό ότι, εκτός των άλλων αρνητικών επιπτώσεων στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα και η οικονομική σχέση Κύπρου - ΕΕ είναι ανισότιμη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια ο κυπριακός λαός δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί από την ένταξη.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν υπερψηφίσαμε τη συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ