Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητική σιωπή

Ο Ντενκτάς και η Αγκυρα προκαλούν.  Εταίροι και «σύμμαχοι» σιωπούν και οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας κάνουν ... ασκήσεις επίδειξης «καλής θέλησης»

Σαν να μη συμβαίνει τίποτε, σαν να μην υπήρξε η προκλητική κίνηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη «γραμμή αντιπαράταξης», συνεχίζεται ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Χτες οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τη «διαμεσολάβηση» του Αλβάρο Ντε Σότο, βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά με τους Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς. Ο Γλ. Κληρίδης, «σεβόμενος» το εμπάργκο δηλώσεων που έχει επιβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν απάντησε στην ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφους, «για ποιο λόγο ο Κ. Ανάν, σε δηλώσεις του μετά την έναρξη των συνομιλιών, ανέφερε τη Δημοκρατία της Κύπρου, ως "νότια Κύπρο"».

Σαν να μη συνέβη τίποτε, λοιπόν, συνεχίζεται η «φάρσα» των συνομιλιών στη Γενεύη, που, κατά τα φαινόμενα, έχουν σαν μόνο στόχο την προώθηση της αναγνώρισης της «οντότητας» του ψευδοκράτους.

Για να συνεχιστεί να «παίζεται» η φάρσα, απαιτείται η συνεργασία των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν, όχι για να μην εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά για να «καλύψουν» κάθε φωνή, που σε Ελλάδα και Κύπρο καταδικάζει τα γεγονότα στα Στροβίλια. Ετσι, ενώ ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου έκανε λόγο για «τουρκική προέλαση», ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπ. Κυπριανού, εκτίμησε πως στο θέμα δίδονται μεγαλύτερες διαστάσεις από τις υπάρχουσες.

«Συγκινητική» ήταν και η προσπάθεια που κατέβαλε χτες ο υπουργός Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τη «μη σπουδαιότητα» της τουρκικής κίνησης στα Στροβίλια: «Η ενέργεια αυτή, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι απαράδεκτη. Στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κ. Ανάν έχει επιληφθεί του θέματος. Εχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Περιμένουμε να αποδώσει καρπούς η κινητικότητα αυτή, την οποία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει θέσει σε εφαρμογή. Η στάση αυτή του κ. Ντενκτάς, μπορεί να πει κανείς ότι υπακούει σε κάποιες σκοπιμότητες, επειδή ακριβώς είναι σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος των συζητήσεων στη Γενεύη».

Ο υπουργός Τύπου, προκειμένου να μην υπάρξει «παρανόηση», έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται για κίνηση προέλασης προς την ελεύθερη Κύπρο, δεν πρόκειται για κίνηση, η οποία - σε τελευταία ανάλυση - γίνεται στη νεκρή ζώνη. Η κίνηση αυτή γίνεται εντός των κατεχομένων εδαφών. Είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση».

Αφού, λοιπόν, οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία αναζητούν «δικαιολογίες» για την κίνηση του Ντενκτάς, για ποιο λόγο, άραγε, θα έπρεπε να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις κάποιος άλλος; Επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα, οι εταίροι και «φίλοι» απλώς τοποθετούνται σε ίσες αποστάσεις.

Γαλλική προεδρία και ΗΠΑ

Εκκληση προς τις δύο πλευρές να συμβάλουν ενεργά στην εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, απευθύνει, με δήλωσή της, η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξισώνοντας απόλυτα τον θύτη με το θύμα. Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δήλωσή της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, χθες στη Γενεύη και καλεί τις δύο πλευρές να συμβάλουν ενεργά στην εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του προβλήματος. Στη δήλωσή της, η γαλλική προεδρία δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα γεγονότα στα Στροβίλια.

Ανάλογη με τη στάση των εταίρων, είναι και η στάση της Ουάσιγκτον, η οποία εκφράστηκε και μέσα από τις δηλώσεις του Τζ. Ντόμπινς, νέου υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητες στα ευρωπαϊκά θέματα, που χτες πραγματοποίησε επίσκεψη γνωριμίας στην Αθήνα.

Τζ. Ντόμπινς: Αρμοδιότητα του ΟΗΕ το Κυπριακό

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στα Στροβίλια της Αμμοχώστου, καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Τζέιμς Ντόμπινς περιορίστηκε να επισημάνει ότι με τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών - όπως και με αυτές που είχε στην Αγκυρα - είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί καλύτερα για τα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό. Υπενθύμισε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μία ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, που ασχολείται επισταμένως με το θέμα, τόνισε όμως ότι ο ΟΗΕ χειρίζεται το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ετσεβίτ, ο Τζ. Ντόμπινς είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών, για να τονίσει ότι η επιθυμία των ΗΠΑ είναι να δουν να υλοποιείται μία διαδικασία σύγκλισης των απόψεων.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι υποστηρικτικός και ότι οι προτάσεις υποβάλλονται από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές και από τον ΟΗΕ, στον οποίο οι ΗΠΑ παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νέο συνεταιρισμό» θέλει ο Ντενκτάς(2000-11-07 00:00:00.0)
Κλείνει τα μάτια η ΕΕ(2000-08-01 00:00:00.0)
Νέα φάση συνομιλιών στη Γενεύη(2000-07-25 00:00:00.0)
Απορρίπτεται η αλλαγή της βάσης των συνομιλιών(1998-03-21 00:00:00.0)
Αύριο - εν κρυπτώ - ο δεύτερος γύρος(1997-08-10 00:00:00.0)
Αρχίζουν τη Δευτέρα υπό σκιάν...(1997-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ