Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
«Πονοκεφάλους» προκαλεί η απόφαση κατάσχεσης

Η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στην Ελλάδα το γερμανικό δημόσιο, μπορεί να επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ανέδειξε, όμως, για μια ακόμη φορά την έλλειψη βούλησης από πλευράς κυβέρνησης να διεκδικήσει για λογαριασμό των θυμάτων όσα τους οφείλει το γερμανικό δημόσιο.

Το αίτημα αυτό απηύθυναν εκ νέου προς την κυβέρνηση, τόσο ο Μ. Γλέζος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, όσο και ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης, πρόεδρος της Κίνησης «Ενωμένη Εθνική Αντίσταση», ζητώντας της να εγείρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, στα πλαίσια των διακρατικών σχέσεων και να υπάρξει διακρατική συμφωνία. Και οι δύο διαφώνησαν με την απόφαση κατάσχεσης, όχι για λόγους διεθνών σχέσεων, αλλά γιατί - όπως ανέφερε ο Γ. Α. Μαγκάκης - «η επιδίωξη κατάσχεσης ακινήτων πολιτιστικών ιδρυμάτων, θα ήταν αντίθετη προς το βαθύτατο ηθικό περιεχόμενο της αξίωσης για την καταβολή από τη Γερμανία πολεμικών επανορθώσεων και της δικαίωσης έτσι των θυμάτων».

Στο μεταξύ, προχτές ο συνήγορος των θυμάτων Γ. Σταμούλης συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Σταμούλης δήλωσε ότι το αργότερο ως τη Δευτέρα δικαστικοί επιμελητές θα πάνε στο γερμανικό ινστιτούτο Γκαίτε για να προχωρήσουν στην εκτέλεση της δικαστικής απόφασης. Κατά την προαναφερθείσα συνάντηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να δήλωσε στον Γ. Σταμούλη ότι «από τη στιγμή που έχετε στα χέρια σας δικαστική απόφαση έχετε το δικαίωμα να πράξετε κατά τον νόμο».

Η θέση της κυβέρνησης

Στο θέμα αναφέρθηκε και πάλι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι σύμφωνη με μία τέτοια πρωτοβουλία», για να συμπληρώσει: «Είναι ανακριβές οτιδήποτε σχετικό λέγεται. Θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Δε συμφωνούμε, λοιπόν, με αυτή την επίσπευση, με αυτή την πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο νομικό πλαίσιο της χώρας. Και βεβαίως - επαναλαμβάνω - καλεί όλες τις πλευρές σε συνεργασία και συνεννόηση για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα με τη δέουσα ευθύνη και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Κατέληξε, αναμασώντας τις γνωστές δικαιολογίες, πίσω από τις οποίες επιχειρείται να κρυφτεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του όλου θέματος. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η κυβέρνηση έχει επιδιώξει, και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, την επικοινωνία και τη συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιθυμούμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία συνεννόησης και συνεργασίας στο εσωτερικό της χώρας μας, προκειμένου να καταλήξουμε όλοι μαζί σε μία θέση, η οποία θα είναι σύμφωνη με το εθνικό συμφέρον, χωρίς να παρακάμπτει τα δικαιώματα των πολιτών, που έχουν δικαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ