Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Αποπροσανατολίζουν το λαό από τα μεγάλα προβλήματα

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ  στη χτεσινή συζήτηση για την πρόταση νόμου της ΝΔ

Δεν πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες γι' αυτό δε δεχόμαστε την πρόταση. Η πολιτική που εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση Σημίτη συνολικότερα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και η λογική της ηγεσίας της Εκκλησίας όχι μόνο δε μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά μας βρίσκουν αντίθετους και αντιμέτωπους, τόν ισε

Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, γιατί ένα τέτοιο θέμα μικρής σημασίας απασχολεί την πολιτική ζωή του τόπου τόσον καιρό, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από προθέσεις, αντικειμενικά υπάρχει αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

«Εμάς μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση, είπε. Ετοιμάζονται ανατροπές στο ασφαλιστικό, προχωρούμε σε ιδιωτικοποιήσεις και σε μια σειρά από άλλες πολιτικές και υπάρχουν δυνάμεις που τις συμφέρει αυτός ο αποπροσανατολισμός. Μπαίνει λοιπόν το εξής ερώτημα για εμάς: Μήπως ρίχνετε λάδι στη φωτιά ηθελημένα, για να συνεχιστεί αυτός ο αποπροσανατολισμός; Γιατί αυτοί οι χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης, η άρνηση συναντήσεων και άλλα; Αλλιώς τα έλεγε ο υπουργός Παιδείας, αλλιώς ο Δ. Ρέππας. Ολη αυτή η συμπεριφορά δε ρίχνει λάδι στη φωτιά;

Από την άλλη πλευρά χάθηκε ο κόσμος για την Εκκλησία αν δεν αναγράφεται στις ταυτότητες, ώστε να φτάνει σε τέτοια συλλαλητήρια και σε τέτοιες αντιδράσεις; Παραμένουν τα ερωτηματικά τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά.

Το αποτέλεσμα είναι, ως ένα βαθμό, να γίνεται προσπάθεια έστω αντικειμενικά να υπάρχει διαχωρισμός του κόσμου ανάλογα με το αν είναι περισσότερο πιστός στην Ορθοδοξία ή βλέπει διαφορετικά αυτά τα ζητήματα και αυτό δεν είναι καλό για την κοινωνία μας».

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος τόνισε: « Εμείς ως κόμμα έχουμε παραπάνω από 80 χρόνια που έχουμε ταχτεί όχι μόνο για τις ταυτότητες αλλά και για το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος σε όλες τις πλευρές. Θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο αυτό που γίνεται σήμερα». Υπενθύμισε δε ότι το ΚΚΕ είχε κάνει προτάσεις, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος να γίνει συζήτηση και να γίνει δεκτό να φύγει το άρθρο 3, να αλλάξει το άρθρο 13, να αλλάξουν όλα τα σχετικά άρθρα, ώστε να κατοχυρωθεί και συνταγματικά πλήρως η ανεξιθρησκία. Ομως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ το αρνήθηκαν.

Σχολιάζοντας την πρόταση για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος τόνισε ότι κάτι τέτοιο «είναι περισσότερο επικίνδυνο από τη σημερινή κατάσταση». Γιατί όταν με τη θέλησή του κάποιος δε θα αναγράφει το θρήσκευμά του στην ταυτότητα θα κινδυνεύει από ορισμένους φανατικούς, από ορισμένους κρίκους της δημόσιας διοίκησης, των αρχών ή και του ιδιωτικού ακόμα τομέα από άνιση, δυσμενή μεταχείριση. Και αυτοί που θα το αναγράφουν ίσως να έχουν ευμενή, ευμενέστερη μεταχείριση».

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής σχολίασε τα όσα είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σ. Μπένος ότι δήθεν το ΚΚΕ μόλις προχθές στη συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ξεκαθάρισε τη θέση του τονίζοντας: «Εχουμε βγει και εγώ προσωπικά στα κανάλια για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον 15 φορές και τα ίδια που λέω εδώ, τα έχουμε πει επανειλημμένα. Δεν ξέρω αν είναι γνώστης των θέσεών μας και ούτε επιμένω ότι πρέπει να διαβάζει το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Αλλά προκύπτει ένα ζήτημα που έχει σχέση με την πληροφόρηση και υπάρχουν ευθύνες. Εμείς διαμαρτυρόμαστε έντονα διότι το Κόμμα μας έχει κοπεί από τα ιδιωτικά κανάλια και έχει περιοριστεί πολύ η φωνή του στα κρατικά.

Από την άλλη, εφημερίδες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι δημοσιογράφοι τους αλλά και οι διευθύνσεις τους ανέχονται ή προωθούν διαστρεβλώσεις σε βάρος της πολιτικής μας. Και φθάνει στην κοινωνία, ίσως και στον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, ότι εμείς δεν έχουμε πάρει καθαρή θέση για το όλο θέμα και καθαρή θέση έχει πάρει μόνο ο ΣΥΝ. Δηλαδή, θέλετε να χειροκροτάμε και εμείς τον Σημίτη; Αυτό θέλει το ΠΑΣΟΚ; Αυτό είναι η ουσία του ζητήματος; Να το δούμε αυτό το χειροκρότημα σε σχέση με τις ταυτότητες. Πρόκειται για μέτρο προοδευτικό στην πορεία δημοκρατικών και προοδευτικών αλλαγών για το πολιτικό μας σύστημα; Εντάσσεται σε έναν γενικότερο εκδημοκρατισμό τουλάχιστον των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας; Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης; Αν είχε τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον θα είχε συζητήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Υποκρισία της κυβέρνησης

Ο Αντ. Σκυλλάκος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα όσα λέγονται από την κυβέρνηση για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και υπογράμμισε:

«Τώρα έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα; Φυσικά είναι προσωπικό δεδομένο το θρήσκευμα και δεν πρέπει να αναγράφεται στην ταυτότητα. Είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Αλλά γίνεται γι' αυτό το λόγο ή μήπως επειδή το ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προσαρμόζεται η ελληνική κυβέρνηση;

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί φαίνεται η υποκρισία της κυβέρνησης. Πού ανατρέπονται, πού κινδυνεύουν τα ατομικά μας δικαιώματα, ιδιαίτερα στα ζητήματα που έχουν σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και την καταγραφή τους, το φακέλωμα όπως το λέμε; Στη συμφωνία του Σέγκεν, η οποία ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες κάποιων βουλευτών.

Εδώ λέγεται και από αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι θα αλλάξουν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία επί το αυστηρότερο, να μην υπάρχουν εγγυήσεις. Για λευκά κελιά, λένε άλλοι. Και κόπτονται για τα ατομικά δικαιώματα; Ιδιαίτερα μετά την έλευση του Κλίντον, όλο και μας έρχονται μηνύματα και επίσημα εδώ από το βήμα της Βουλής, ότι τις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις πρέπει να τις επανεξετάσουμε, αν είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου κλπ.

Αποκλείεται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση, η οποία έχει και στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, πορεία αρνητική. Οχι ότι εάν θα ήταν κυβέρνηση η ΝΔ θα πήγαινε σε άλλη κατεύθυνση. Το ίδιο ζήτημα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αλλαγών, περιορισμού των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ανεξάρτητα αν είναι σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές ή δεξιές οι κυβερνήσεις".

Ευλογεί την παγκοσμιοποίηση η Ιεραρχία

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ηγεσία της Εκκλησίας και αφού διευκρίνισε ότι δεν ταυτίζει όλη την Εκκλησία με την ηγεσία της υπογράμμισε:

«Εχει μάθει η ηγεσία της Εκκλησία μας - όχι τώρα, πολλές δεκάδες χρόνια πριν και όχι μόνο στη χώρα μας - να στηρίζεται στη δύναμη του κράτους και της πολιτείας και αυτό έχει αποτυπωθεί και στο Σύνταγμα. Σαν το άρθρο 3 του Συντάγματος που μιλάει για "επικρατούσα θρησκεία" υπάρχει μόνο στο Ελληνικό Σύνταγμα. Σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό σύνταγμα δεν υπάρχει τέτοια διάταξη. Από αυτό απορρέουν διάφορες πρακτικές και ρυθμίσεις. Τώρα η Εκκλησία βλέπει ότι μια από αυτές τις ρυθμίσεις, η λιγότερο επώδυνη για τα συμφέροντά της, όπως αυτή τα εκτιμάει, είναι αυτή για τις ταυτότητες και ξεσηκώνεται θύελλα. Δε συμφωνούμε με αυτή τη λογική των κεκτημένων.

Το δεύτερο θέμα αφορά στο γεγονός ότι η Εκκλησία λέει ότι κάποιες δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σκέφτονται να πλήξουν την ορθοδοξία. Κατά τη γνώμη μας η ΕΕ και ανάλογοι οργανισμοί ενδιαφέρονται να πέσουν τα σύνορα, γιατί έτσι διευκολύνεται η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Θέλουν μια οικονομική ομογενοποίηση, η οποία στην πράξη σημαίνει και πολιτική και πολιτισμική ομογενοποίηση. Είναι ο "κοσμοπολιτισμός" του κεφαλαίου όπως τον λέμε εμείς. Σε αυτή τη λογική κινείται η ΕΕ. Και ο Κλίντον πρόσφατα είπε ότι θα επιδιώξει να ενώσει χώρες της αμερικανικής ηπείρου υπό την οικονομική σκέπη του και πρέπει οι θρησκευτικές διαμάχες να μη μπαίνουν εμπόδιο. Και από την άλλη μεριά Κλίντον και ΕΕ χρησιμοποιούν τις θρησκευτικές διαφορές και τις υποδαυλίζουν για να κάνουν πολέμους όπως στη Βοσνία.

Στη συγκεκριμένη φάση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου σπρώχνει προς την ομογενοποίηση, για να χαθεί η εθνική ταυτότητα κάθε έθνους -κράτους. Και αν θεωρήσουμε ως στοιχείο του κοινωνικού πολιτισμού και τις θρησκείες τότε οπωσδήποτε μειώνεται η δύναμη της ορθοδοξίας, όπως την καταλαβαίνει η Εκκλησία. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Και μπαίνει το ερώτημα αν ένας θέλει να υπερασπιστεί τον πολιτισμό ή την εθνική ταυτότητά του μπορεί αυτό να έχει επιπτώσεις και στη θρησκεία; Αναφέρομαι στον προκαθήμενο της Εκκλησίας. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Εκκλησίας και της ορθοδοξίας με το να απομονώνει το ζήτημα των παραδόσεων και του πολιτισμού από την ίδια την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Και στη δική τους υπόθεση όπως καταλαβαίνω οι ηγέτες της Εκκλησίας με το να περιορίζουν το θέμα εκεί με κάποια συνθήματα δεν υπηρετούν το στόχο τους.

Υπάρχει και το ερώτημα εάν κάνει πολιτική ο Χριστόδουλος. Βεβαίως κάνει πολιτική, αλλά όχι σαν αυτή που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι δηλαδή η ηγεσία της Εκκλησίας θέλει μερίδιο από την εξουσία. Δε νομίζω ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει τέτοιο ζήτημα, δεν ξέρω τι μπορεί να υπάρχει στη σκέψη κάποιων. Ολα είναι πιθανά. Πάντως, σήμερα ο Χριστόδουλος κάνει πολιτική. Ενιωσε την ανάγκη και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα να πει ότι η εκκλησία τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι πολιτική αυτό; Δεν είναι μία πολιτική που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει πολιτικές παρεμβάσεις, βρίσκει την ευκαιρία σε διάφορες εκδηλώσεις να υπερασπίζεται την κυρίαρχη άποψη. Αυτό κάνει και ο Χριστόδουλος και αυτό αποτελεί την πολιτική του παρέμβαση.

Εμείς δεν υπερασπίζουμε ούτε την ηγεσία της Εκκλησίας σε αυτό το ζήτημα, ούτε την κυβέρνηση Σημίτη που θέλει να εμφανιστεί σαν μία δημοκρατική κυβέρνηση που παίρνει μέτρα προς προοδευτική κατεύθυνση».

Αναφορικά με το εάν η ΕΕ επιβάλλει ή όχι τη μη αναγραφή ο Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την έκδοση ευρωπαϊκής ταυτότητας στην οποία δε θα αναγράφεται το θρήσκευμα, ενώ τόνισε ότι και το 1993ο τότε υπουργός Εσωτερικών προωθούσε το προαιρετικό της αναγραφής με το σκεπτικό της προσαρμογής στις εντολές των Βρυξελλών. Και κατέληξε: « Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες γι' αυτό δε δεχόμαστε την πρόταση της ΝΔ. Θα την καταψηφίσουμε, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Σημίτη, συνολικότερα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και η λογική της Εκκλησίας όχι μόνο δε μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά μας βρίσκουν αντίθετους και αντιμέτωπους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ