Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ακτινογραφία της εμπορευματοποίησης

Η νέα κλαδική μελέτη της ICAP για τις ιδιωτικές υπηρεσίας Υγείας (25/7/2006) επιβεβαιώνει - σαν την ακτινογραφία - ότι ο χώρος της Υγείας στη χώρα μας είναι παράδεισος για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει και τα συνεχώς αγριότερα χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας, βάσει αξίας, παρουσιάζει διαχρονική αύξηση κατά την περίοδο 1997 - 2005 με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,7%, ενώ στο διάστημα 1998 - 2004, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας σημείωσαν αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,1%, σύμφωνα με την ICAP.

Οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας -ιδιαίτερα απ' τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας - επέτρεψαν την ασύδοτη δραστηριότητα του κεφαλαίου σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Ο τζίρος των επιχειρήσεων Υγείας παρουσίασε αύξηση 134,2% την περίοδο 1997 - 2004, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα. Ετσι, διασφαλίζονται και τα πλούσια περιθώρια κέρδους που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ' τη μέση επίδοση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα της HELLASTAT (Γενάρης 2006).

«

Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μας φοβίζει», δήλωσε («Ναυτεμπορική» 24/7/2006) ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία. Φοβίζει, όμως, τα λαϊκά νοικοκυριά που κάθε μήνα πληρώνουν 128,17 ευρώ για υπηρεσίες Υγείας, σύμφωνα με τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς του 2004/05. Μάλιστα, το επίσημο ποσοστό των μηνιαίων δαπανών από 4,75% επί των συνολικών οικογενειακών δαπανών το 1974 έφτασε στο 7,15% το 2004/05. Για το 2,5% των ελληνικών νοικοκυριών αυτές οι δαπάνες είναι καταστροφικές και τα οδηγούν μέχρι και στην πτώχευση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 0,4%, όπως σημείωνε - δημαγωγικά βέβαια τότε - η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα για την Υγεία.

Τώρα, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται για «νέον πεδίον δόξης λαμπρόν» - κατά την έκφραση του Δ. Αβραμόπουλου - με τις προγραμματικές συμβάσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Η δικομματική σύμπνοια στην εμπορευματοποίηση εκφράστηκε με τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας από τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας και της υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, που θα παρουσιάσουν και τις σχετικές προτάσεις σε λίγους μήνες, ύστερα απ' τη συνάντηση (17/7/2006) της ηγεσίας του υπουργείου με την -αυτοαποκαλούμενη - τριάδα της υπερνομαρχίας Αθηνών (Γεννηματά, Σγουρός, Μίχας).

Για λόγους εντυπωσιασμού, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Σκανδαλίδης προχώρησε στο πυροτέχνημα, ζητώντας τη μετατροπή των δημοτικών ιατρείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Συμπλήρωσε όμως ότι αυτή η μετατροπή πρέπει να συνδεθεί με τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποκαλύπτοντας έτσι ότι είναι μια διαφορετική έκδοση της κυβερνητικής πολιτικής για κάλυψη των αναγκών της Υγείας και της Πρόνοιας με τον ίδιο τρόπο.

Η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να μετατραπούν σε μετερίζια αντίστασης στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, αν εκλεγούν άνθρωποι που να μην πειθαρχούν στις αντιλαϊκές διατάξεις και κατευθύνσεις. Είναι οι άνθρωποι που συγκροτούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια και στηρίζονται απ' το ΚΚΕ, την Παρέμβαση των Αριστερών Πολιτών, το ΔΗΚΚΙ και την Κομμουνιστική Ανανέωση.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ